Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

27. 9. 2011

Robota – sonda do života nezaměstnaných

Osudy a perspektivy nezaměstnaných očima režiséra Víta Janečka (Ivetka a hora, Dějiny Jaroslava Šabaty, Máme NATO…) přináší dokumentární film Robota. Pořad z dílny Centra publicistiky, dokumentu a vzdělávání brněnského studia České televize vysílá ČT2 ve čtvrtek 29. září od 20 hodin.

Dokument přináší několik terénních sond do života nezaměstnaných, ale i zaměstnaných na hranici životního minima, zejména v kritických průmyslových regionech. Tyto často tragické osudy jsou doplňovány odbornou perspektivou filosofa Václava Bělohradského, sociologa Jana Kellera, ekonomky Ilony Švihlíkové a rozvojového experta Tomáše Tožičky.

V mnoha regionech, které bývaly dříve označovány za průmyslové, v polistopadovém období výroba zkrachovala. Výsledkem jsou desetitisíce nezaměstnaných, kteří těžko nalézají uplatnění. Ale i mnozí z těch, kteří práci mají, žijí často na hranici existenčního minima. „Česká republika se pyšní tím, že zhruba pouze osm procent obyvatel žije pod hranicí chudoby, ovšem už málokdy zazní, že nemalá část středních vrstev žije jen těsně nad touto hranicí,“ odůvodňuje myšlenku natočit dokument o osudech těchto lidí dramaturg Dušan Mulíček a dodává: „Zatímco statistiky průměrných platů vykazují vzestup, v praxi mnozí zaměstnaní čelí zhoršujícím se platovým i pracovním podmínkám a nestabilitě zaměstnání. Řada jich v nejrůznějších pozicích zažívá ústrky a zacházení ne nepodobné zkušenostem dělníků 19. století. Jakoby, řečeno slovy Ludvíka Vaculíka, komunismus padl, ale příčiny jeho vzniku byly zpět.“  

Režisér Vít Janeček k filmu říká:

„Žijeme v době otevřenosti, šance pohyblivých se zvyšují. Oč rychlejší je kapitál, o to pomalejší je adaptace těch, kteří z různých důvodů zůstávají na místě. Technický vývoj přinesl uvolnění velkých mas lidí z poddanských vztahů a nabídl jim nové společenské postavení, které bylo založeno na práci. Práce se tak stala novým činitelem socializace, který umožnil miliardám lidí zlepšit své podmínky a dosáhnout nového stupně svobody. Poslední půlstoletí  se však stále častěji prosazuje automatizace výroby a zbývající manuální lidská práce se odsouvá kvůli vyšším ziskům do rozvojových zemí. Proměna Česka ze země výroby do země služeb probíhá velmi bolestivě a pomalu. Syrový film představuje tuto syrovou realitu: Zabývá se aktuální situací práce a lidí závislých na zaměstnání v naší společnosti. Mnohé rysy pracovní a společenské pozice někdejší dělnické třídy se dnes vztahují i na lidi jiných profesí. Bez tohoto pochopení nelze položit ani zodpovědět otázku, kam se poděla dělnická třída. Vývoj technologií proměňuje výrobní prostředky, organizaci výroby i práce a ty proměňují jak pozici, tak i společenské vědomí pracujících jako skupiny i jako jednotlivců. Co nemizí vzrůstá, jsou konkurenční tlaky na všech úrovních, požadavek růstu, inovací a flexibility. Jak ukázaly už rešerše k tomuto filmu, roste také uzavřenost pracovních prostředí i strach lidí práce veřejně sdílet své zkušenosti či formulovat své požadavky. To vše je tématem filmu.”

Hana Orošová

tisková mluvčí ČT TS Brno

30. 9. 2011Vladimír Michálek točí v Brně s Matějem Hádkem film Posel
29. 9. 2011Svatohubertská mše – 1. října 2011 na ČT2
27. 9. 2011Robota – sonda do života nezaměstnaných
8. 9. 2011Výjimečné stavby v cyklu dokumentů proStory/made in Czech
6. 9. 2011Návrat Rodinných křižovatek na obrazovky ČT
5. 9. 2011Ženy SHR nominovány na Prix Europa
2. 9. 2011Četnické humoresky opět v pondělí na Jedničce
1. 9. 2011Radiorock - pohled do zákulisí nahrávacího studia
31. 8. 2011Kuchařská pohotovost: původní tým, nové recepty
30. 8. 2011Malá farma se vrací na televizní obrazovky

« | | 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 | | » (40)