Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

1. 7. 2011

Brněnské studio vysílá už 50 let!

Šestý červenec 1961. Sedmikrásky nad Brnem se zapisují do historie brněnského televizního studia jako první odvysílaný pořad. Tehdy ve studiu pracovali tři stálí zaměstnanci. Od té doby nás dělí padesát let, tisíce hodin natočených a odvysílaných pořadů. PlnoformátovéTelevizní studio Brno je významnou součástí České televize.

Brněnské studio se po 6. červenci 1961 rychle rozrůstalo, přibývalo zaměstnanců i pořadů. A záhy nestačily ani původně pronajaté dvě místnosti v mezipatře paláce Typos v tehdejší Chorázově, dnes Jezuitské ulici. Pro televizi se tady postupně uvolňovaly další prostory a přibývaly i na jiných místech v Brně. Vysílalo se například z Dělnického domu v Brně-Židenicích, činoherního studia JAMU a z dalších míst jihomoravské metropole. Nutno podotknout, že zpočátku se z Brna vysílalo pouze živě, chybělo tady totiž záznamové zařízení.  

Pořady z brněnského výstaviště, o jihomoravských zemědělcích, přenosy ze závodů silničních motocyklů a divadelních představení figurovaly v počátcích vysílání na seznamu pořadů nejčastěji. Vůbec první velkou brněnskou inscenací byla Mysteria Buffa, která se živě vysílala 12. prosince 1961 z výrobní haly Královopolské strojírny. Inscenaci tehdy režíroval Antonín Moskalyk, který se po několika desetiletích do Brna vrátil, aby uvedl v život televizní seriálový hit Četnické humoresky.

Brzy si přišly na své i dětští diváci. Brněnská redakce vysílání pro děti a mládež se pod vedením Věry Mikuláškové stala vlajkovou lodí dětského vysílání celé České televize. Prvním přímým přenosem pro nejmenší diváky byl pořad Brněnský dětský kabaret Jitřenka, který se stal velmi populárním.

Při vzpomínkách na první roky televizního studia nelze opomenout dabing, který tady začal působit už v roce 1963. O necelý rok později Typos zachvátil požár, při kterém dokonce jeden ze zaměstnanců zemřel.  Z Typosu se nedalo vysílat a nad dalším osudem televize visel Damoklův meč. Než se podařilo Typos opravit, televize provizorně využívala sál v suterénu Husova sboru v brněnské Botanické ulici. Už tehdy se začalo mluvit o nezbytné výstavbě nového studia.

Neopomenutelnou roli sehrála brněnská televize v srpnu 1968. Ještě než sovětští okupanti obsadili Typos, odjela skupina televizních pracovníků na vysílač Kojál. Odtud, ale i z dalších provizorních míst, několik dnů ilegálně informovala svět o dění v Československu.

Po padesáti letech má brněnské studio na svém kontě statisíce pořadů. Natáčí filmy, pohádky, seriály, zpravodajství, zábavné, publicistické, hudební a náboženské pořady, dokumenty, sportovní přenosy… S brněnským studiem spolupracuje řada významných scenáristů, režisérů a dalších tvůrců. Jmenujme například Filipa Renče, Vladimíra Michálka, Josefa Klímu, Jiřího Svobodu, Karla Smyczka nebo třeba dokumentaristy Ondřeje Provazníka, Martina Duška a Filipa Remundu.

V současné době se připravuje výstavba nového, moderního studia 21. století v Brně-Líšni. Plány na opuštění Typosu, které se poprvé zrodily už po zmiňovaném požáru v roce 1964, tak dnes nabývají konkrétních podob.

Hana Orošová

tisková mluvčí ČT TS Brno

Přílohy

Původní logo brněnského studia ČT (79 kB)

Přenosové vozy před Varieté Rozmarýn (88 kB)

15. 8. 2011Quo vadis, televize? - komponovaný večer 18. 8. na ČT2 od 20:00
9. 8. 2011Česká televize vzpomene mistra českého swingu
29. 7. 2011Brněnské studio ČT začíná natáčet pohádku Sněžný drak
1. 7. 2011Brněnské studio vysílá už 50 let!
30. 6. 2011Zakončení her handicapovaných živě na ČT2
29. 6. 2011Přímé přenosy z Velehradu a bohoslužeb
29. 6. 2011Zoománie – nový televizní cyklus pro děti
23. 6. 2011Dobré ráno ze zoologické zahrady
23. 6. 2011Brněnské studio ČT představilo cyklus Pevnosti
12. 6. 2011Brněnské studio pokřtilo knížku a tramvaj

« | | 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 | | » (40)