Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

7. 6. 2011

Cena Pavla Kouteckého pro dokument ČT Pozemšťané, koho budete volit?

Cenu Pavla Kouteckého za osobitý dokumentaristický počin převzala 6. června 2011 režisérka Linda Jablonská spolu s účastníky dokumentární dílny občanského sdružení Inventura na slavnostním večeru v pražském Divadle Archa. Film vznikl v brněnském studiu ČT. Na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2010 získal Cenu diváka.

Vítězný film soutěže Cena Pavla Kouteckého Pozemšťané, koho budete volit? bude uveden na přehlídce dokumentárních filmů Český dokumenT 2011 ve středu 8. června od 16:00 a ve čtvrtek 9. června od 21:00 v pražském kině Atlas. www.ceskatelevize.cz/ceskydokument

Dokument Pozemšťané, koho budete volit? vznikl jako výsledek půlroční spolupráce mezi režisérkou Lindou Jablonskou a studenty dokumentární dílny o.s. Inventura. Snímek zachycuje loňskou jarní předvolební kampaň českých politiků před volbami do Poslanecké sněmovny. Štáb studentů dokumentární dílny se účastnil předvolebních mítinků, natáčel ankety s občany i politiky na témata, která jsou v jiných médiích přinejmenším neobvyklá. Externí kamery zaznamenaly veškeré dění kolem, reakce ochranky, příznivců, ale i odpůrců politických stran. Štáb také zjišťoval, zda politická korektnost a předvolební sliby nejsou jen prázdnými hesly, pokoušel se odhalit, nakolik je dvacet let po revoluci v českém člověku stále zakořeněný předsudek vůči všemu, co není „úplně normální“. Bystrý a zvídavý pohled handicapovaných filmařů na svět činí z filmu originální, čerstvý a zábavný divácký zážitek.

Občanské  sdružení Inventura vzniklo v roce 2005 s cílem pozměňovat představy veřejnosti o životech lidí s mentálním handicapem a integrovat tyto lidi do společnosti. „Film byl natočen jako součást projektu o. s. Inventura s názvem Dobýváme veřejný prostor,“ říká režisérka Linda Jablonská. „Snažíme se ukázat, že lidé s mentálním handicapem mají ve společnosti své místo, a že jejich názory jsou nejen neopominutelné, ale v mnohém inspirativní a zajímavé.“

Film z cyklu Ta naše povaha česká měl televizní premiéru na Dvojce 15. prosince 2010:

www.ceskatelevize.cz/program

Cena Pavla Kouteckého za osobitý dokumentaristický počin. Ocenění nese jméno historicky prvního držitele Českého lva za dokument a podporuje jeho pokračovatele, trpělivé pozorovatele světa schopné sdělit své pocity a postřehy filmem.

Letos popáté udělovanou Cenu založili spolupracovníci a přátelé režiséra Pavla Kouteckého po jeho tragické smrti v roce 2006. Vyhlašuje ji Asociace Film&Sociologie a Divadlo Archa ve spolupráci s Mezinárodním filmovým festivalem Jeden svět. Objekt ceny vytvořil významný sklářský výtvarník René Roubíček, kterého Koutecký zachytil při práci v nezapomenutelném filmu Dialog.

Cenou Pavla Kouteckého byl v r. 2007 byl oceněn film Nízký let scenáristy a režiséra Jana Šikla z koprodukčního cyklu ČT a PRAGAFILMU Soukromé století, v r. 2008 dokument ČT Pulec, králík a Duch svatý scenáristy Richarda Komárka a režiséra Filipa Remundy, v r. 2009 snímek Nevítaní scenáristy, kameramana a režiséra Tomáše Škrdlanta, koprodukční snímek ČT a Studia KF s.r.o., a v r. 2010 dokument Země snů režiséra Martina Ryšavého, koprodukční film ČT a Mildproduction.

Letos pětičlenná porota ze 100 přihlášených dokumentárních filmů na Cenu, nominovala filmů: For Semafor Miroslava Janka, Medvědí ostrovy Martina Ryšavého, Nesvatbov Eriky Hníkové, Pozemšťané, koho budete volit? Lindy Jablonské, Vše pro dobro světa a Nošovic Víta Klusáka, Česká Granada Jana Papouška, Filmař, fanoušek, podivín Kateřiny Mikulicové.

www.cenakoutecky.cz

Tiskový útvar ČT

16. 12. 2011Harold a Maude – záznam představení Slováckého divadla
13. 12. 2011Ta naše povaha česká: Číst počasí
12. 12. 2011Sobotní Manéž Bolka Polívky nadchla téměř milion diváků
8. 12. 2011Záznam koncertu hornisty Radka Baboráka
7. 12. 2011Manéž Bolka Polívky v sobotu na Jedničce
5. 12. 2011Do roka a do dna
5. 12. 2011Dokument Filipa Remundy soutěží v Terstu
2. 12. 2011Vánoční pořady z brněnského studia České televize
30. 11. 2011Vánoce s Kuchařskou pohotovostí
24. 11. 2011Adventní bohoslužba - 27. 11. na ČT2 od 09:30 hod.

« | | 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 | | » (40)