Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

4. 9. 2023

Životní vzkaz Slávka Janouška

Začátkem září slaví sedmdesátiny jeden z nejvýraznějších písničkářů 80. let Slávek Janoušek. Za jeho tvorbou i osudy se ohlíží bezmála hodinový dokument Jiřího Vondráka nazvaný Slávek Janoušek - Tohle je vzkaz. Vysílá ČT art 8. září 2023 ve 21:30.

Snímek o Janouškově životě a díle přináší pozoruhodnou zprávu o tom, jak život naplněný po okraj prací a přátelstvími vede k rovnováze a obyčejnému lidskému štěstí. „Na Slávkovi Janouškovi je úžasná energie, s kterou se znova a znova vrhá do tvůrčí práce, přestože by už dávno nemusel. Jestli někdo svým životem připomíná sněhovou kouli, která strhne ostatní k psaní, přemýšlení o textech, ale i smyslu písničkářství obecně, pak je to v českém folku právě Slávek,“ říká dramaturg Ivo Cicvárek.

„Po skončení natáčení jsem si uvědomil, že se nám povedl unikát. Totiž natočit portrét písničkáře, který prožil šťastné dětství, udělal vysokou školu, vyhrál dvakrát Portu, žil slušně a nikdy ze své slušnosti nevybočil. Žádné vzestupy a pády. Miluje svoje rodiče, děti, přátele, hudbu… Vlastně nic zvláštního, přitom jak je to tak vzácné a krásné!,“ dodává režisér Jiří Vondrák.

Osudy Slávka Janouška ukazují, jak někdy kvalita nemusí jít ruku v ruce s absolutní popularitou. Tento souputník Nohavici, Redla, Plíhala, Daňka a dalších folkových bardů patřil v osmdesátých letech k největším objevům festivalu Porta. Jeho písním tleskaly desetitisíce lidí. Přitom Janoušek začínal svou hudební kariéru už o deset let dřív, pod křídly Jaroslav Hutky a sdružení Šafrán. Jenže písničkáři Šafránu byli rozehnáni a Janoušek se léta věnoval amatérskému divadlu. Janouškovo album s názvem Kdo to zavinil, patřilo ke zjevením na hudební scéně roku 1988 a svou otevřeností předznamenalo pád režimu.

V devadesátých letech řada posluchačů vnímala Janouška hlavně jako člena tria Redl – Janoušek – Lenk, přestože pokračoval i ve své sólové dráze a natočil řadu dalších pozoruhodných alb. O jeho významu hovoří i to, kolik mladších autorů považuje Janouška za svého mentora. Vždyť kolem jeho Textové dílny se shromáždilo několik set adeptů textařského řemesla. Janoušek se také stal klasikem žánru dětské písně a zhudebňuje nejen své texty, ale například i básně Jiřího Žáčka.

Scénář a režie: Jiří Vondrák / kamera: Jiří Strnad / dramaturgie: Ivo Cicvárek / vedoucí produkce: Andrea Kseničová / výkonný producent / Pavel Plešák / kreativní producent: Dušan Mulíček

Přílohy

Slávek Janoušek_zdroj www.slavekjanousek.cz (156 kB)

5. 9. 2023Za oponou přírody
4. 9. 2023Televizní premiéra dokumentu Zkouška umění
4. 9. 2023Životní vzkaz Slávka Janouška
31. 8. 2023Jeskyně, potápění, dobrodružství!
20. 7. 2023Archouni aneb architektura hravě a vesele
24. 5. 2023Pěvkyně Magdalena Kožená slaví. V sobotu na ČT art
15. 5. 2023Stará řemesla a jejich mistry představí nová dokumentární série České televize
25. 4. 2023První máj, jeho stoleté podoby a proměny
24. 4. 2023Česká televize připomene Zapomenutý atentát
24. 2. 2023Slavné začátky, krize i velkolepý návrat. Dokument Vinyl nahlédne do bohaté historie gramofonových desek

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (40)