Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Den, kdy padaly olympijské rekordy. Překonávali je Lorentzen a nizozemské stíhačky

První mužská sprinterská medaile putuje do Norska. Na trati 500 m porazil všechny soupeře Havard Lorentzen, který časem 34,41 zajel olympijský rekord. Stříbro získal Čcha Min-kju, bronz slaví Kao Tching-jü. Ženy měly na programu čtvrtfinále týmové stíhačky, ve kterém zvítězily Nizozemky. Trio Marrit Leenstraová, Ireen Wüstová a Antoinette de Jongová navíc také překonalo olympijský rekord (2:55,61).

Havard Lorentzen
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Lorentzen překonal časem 34,41 o setinu olympijský rekord, který před šestnácti lety v Salt Lake City zajel Američan Casey Fitzrandolph. Za světovým maximem Rusa Pavla Kuližnikova Nor zaostal o tři setiny.

Stejnou ztrátu na medaili měl na dráze v Kangnungu Fin Mika Poutala, který startoval v poslední rozjížďce. Naprázdno tentokrát vyšli Nizozemci, nejlepší z nich Ronald Mulder byl až sedmý. Ještě hůř dopadl Polák Artur Nogal, jenž hned po startu upadl a skončil beznadějně poslední.

Dosavadním největším úspěchem pětadvacetiletého Lorentzena bylo stříbro na loňském mistrovství světa ve sprintu. V této sezoně Světového poháru vyhrál na pětistovce tři závody a vede průběžné pořadí seriálu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články