Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Stříbro stálo Krčmáře málem zuby. Teď můžu otevřít další olympijskou kapitolu, řekl

Znovu vyskočil do vzduchu a spokojeně zapumpoval pěstmi. Michal Krčmář i při přebírání stříbrné medaile za nedělní sprint prožil příjemné emoce, i když tentokrát už ne tak silné jako v moment dojezdu. Českého biatlonistu zároveň těšilo, že díky ceremoniálu dostal volno, což mu podle vlastních slov přišlo vhod. Nyní už nechává životní úspěch za sebou a soustředí se na další olympijské závody.

Michal Krčmář se stříbrnou medailí z olympiády z Pchjongčchangu
zdroj: REUTERS autor: Eric Gaillard

Sedmadvacetiletý Krčmář při příchodu na pódium při slavnostním předávání medailí několikrát zamával do publika. Když vystoupil na stupně vítězů, vyskočil, radostně zařval a zatnul pěsti. Krátce poté už ukazoval světu stříbrnou medaili.

Zkusil se do stříbra po zvyku medailistů i zakousnout. "Málem jsem si vylomil zuby," rozesmál se. "Je pravá, těžká. Každému závodníkovi, kterému se povede získat medaili, se líbí. Tahle je i hezká, jako že je hezká," řekl o stříbru, na kterém jsou z jedné strany olympijské kruhy a na druhé logo her s nápisem disciplíny.

Po dokončení nedělního sprintu a životním úspěchu se na stadionu v nedalekém Alpensia Olympic Parku dojal k slzám. Medaili převzal vyrovnaně. "Už jsou dva dny po závodě a ty největší emoce jsou hned po závodu. Možná kdyby hrála česká hymna, tak přijdou ještě větší, ale v tuhle chvíli už to nějakou dobu trvá. Už se s tím pomalu ztotožňuju, takže emoce už dokážu ovládnout," konstatoval Krčmář.

Na stupních vítězů zprvu na nic moc nemyslel. Okamžiky ze sprintu, čistou střelbu a rychlý běh si v hlavě nepromítal. "Až když stoupala naše vlajka, tak jsem myslel na naši českou zemi. Jak je to hezké, že ji můžu reprezentovat," řekl.

V publiku se objevily české olympijské bundy. Spolu s Krčmářem si vyhlášení užili třeba šéf servisu Tomáš Žídek či masérka Petra Sedláčková. "Kdo mohl, tak se dostavil. Kluci a trenéři jsou na tréninku. Jak jsem říkal, je to práce i jejich a je hezké, že to prožívají se mnou. Nejsem na to sám a i jim to dodává emoce."

Z vyhlášení na trénink za týmem spěchat nemusel. S trenéry se domluvil, že dostane volno, jelikož by přijel pozdě a nekoncentroval by se. "Navíc jsem dlouho nebyl tak unavený jako po stíhačce, fakt to na mě nějak sedlo. Možná jsem sil ve sprintu vydal víc, než jsem sám čekal. Zvolil jsem aktivitu ve fitku na rotopedu a zaběhat na páse jen tak zlehka, abych ze sebe vyplavil únavu," uvedl Krčmář, který se v pondělní stíhačce po sedmi chybách na střelnici propadl až na třicáté místo.

Nevěděl, jestli cenný kov nechá v olympijské vesnici v krabičce, nebo pověsí na zeď. Jisté je, že medaili bude střežit. "Jako oko v hlavě," dodal. Ani doma neví, kam ji vystaví. "Chvilku se mnou bude jezdit po republice, všude asi budou chtít, abych ji přivezl, a až to opadne, tak uvidím. Zatím žádnou vitrínu nemám."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články