Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kalibr spadl, rozhodl skvělý finiš. Nemám slov, řekl v slzách stříbrný Krčmář

Na začátku sezony to na takový úspěch nevypadalo. Čeští biatlonisté po problémech v přípravě ve Světovém poháru spíše paběrkovali. Nastal čas Č na olympijských hrách a po bronzu Veroniky Vítkové je tu stříbro pro Michala Krčmáře. Sedmadvacetiletý biatlonista v první reakci po sprintu děkoval týmu. Plakal. Chvíle po nejlepším závodu kariéry prožíval v silných emocích.

Michal Krčmář v cíli sprintu
zdroj: ČTK/AP

"Zní to neuvěřitelně. Nemám slov. Určitě je to obrovské zadostiučinění celého týmu. To, co náš tým dělal pro úspěch, je neuvěřitelné, musím jim poděkovat," řekl po květinovém ceremoniálu dojatý Krčmář.

V první řadě děkoval. "Nechci říkat konkrétně, je to neskutečných spoustu součástek, které do toho zapadly. Chci poděkovat především Ondrovi Moravcovi, Jardovi (Soukupovi) a Bouškovi (Michalu Šlesingrovi). To jsou kluci, kteří mě táhli nahoru, a díky nim stojím tady," pronesl chvějícím se hlasem.

Olympijský sprint nezvládli největší favorité. Martin Fourcade i Johannes Bö si odstřelili třemi chybami vleže naděje na triumf. Krčmář start nepřepálil, ale nezačal vůbec pomalu. "Snažil jsem se napálit první kolo. Pokud chce člověk uspět ve sprintu, musí to rozjet na absolutní hranici. Tím jsem se řídil," poznamenal.

Na střelnici občas vanuly nepříjemné poryvy. Krčmář měl štěstí, na rozdíl například od jeho týmového parťáka Šlesingra, který musel po stojce na čtyři trestná kola. "Na trénincích jsem se tu trápil střelecky, víceméně to bylo o hlavě, padala na mě tíha okamžiku. Řekl jsem si pak: 'Nebuď… a jdi do toho,'" přiblížil Krčmář. "Měl jsem obrovské štěstí při třetí ráně, to mi spadnul tuším kalibr. Pak jsem si řekl, že štěstí je dnes na mé straně. Nevěřil jsem tomu, když hlásili, že jedu druhý… Já byl jednou na pódiu v kariéře, to je neuvěřitelný," dodal v slzách.

Poslední kolo, poslední zbytky sil. Krčmář už několikrát dokázal, že ve finiši má sil hodně. Jeho maximem ve Světovém poháru bylo loňské třetí místo ze stíhačky v Ruhpoldingu, kde také před cílem obdivuhodně zabral. Ze střelnice odjížděl s mankem za vítězným Arndem Peifferem více než šesti sekund, v cíli z toho bylo bezmála pět. Na dálku však bojoval s dalšími.

"Měl jsem informaci, že s Peifferem jedu podobně, pak že se na mě tlačí Eberhard, ale já věděl, že na posledních 500 metrech udělám totální maximum. Snil jsem… Nenapadlo mě realisticky, že by… Když se podíváte na papírové předpoklady, já nejsem ten, kdo by měl stát na stupních vítězů. Jsou to momenty, které se nezapomínají," dodal.

S vnitřním klidem do vyrovnané stíhačky

Po vyhlášení na stadionu měl necelých 24 hodin na to, aby se dostal po dopingové kontrole a mediálních povinnostech do postele, odpočinul si a připravil na pondělní stíhačku. Z takové pozice do ní ještě nikdy nevyjížděl. "Bude to pro mě něco absolutně nového, ale doufám, že mi tenhle výsledek dodá klid," řekl.

V žádném případě si nechce říct, že už má splněno. "Budu bojovat v každém dalším závodě a nechám tam maximum, ale vnitřní klid v sobě mohu mít. Bude to strašně vyrovnané. Budu se s tím chtít poprat, ale nemá cenu predikovat," konstatoval Krčmář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články