Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Biatlon: 11 dramat, 2 superfavorité a nekonečná touha po prvním českém zlatu

Před olympijskými hrami v Soči se čekalo na první českou medaili. Odškrtnuto. A to hned pěti a možná šestinásobně. Dočkáme se v Pchjongčchangu premiérového zlata? Bez zraněné stálice Gabriely Koukalové to bude mnohem těžší, ale i přesto mají Češi na to zaútočit na nejvyšší příčky. Konkurence je snad ještě větší než před čtyřmi lety, i když chybějí nejlepší Rusové. Očekává se hvězdný duel Martin Fourcade vs. Johannes Bö, ale i hodně vyrovnané bitvy mezi ženami.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Čeští biatlonisté si odvezli ze Soči pět cenných kovů – tři stříbra a dva bronzy. Dodatečně možná dostanou ještě bronzovou odměnu za třetí místo ženské štafety po případné ruské diskvalifikaci.

Letos to ale bude něco jiného. Gabriela Koukalová po vleklých problémech s lýtky letošní sezonu neabsolvovala. Zatímco se věnuje léčbě a zhostí se role fanouška, na tratích v Koreji musejí převzít odpovědnost jiní.

Vítková v roli největší naděje

Roli jedničky se chopila Veronika Vítková, v průběžném pořadí Světového poháru šestá. Po Novém roce se dostala i na stupně vítězek a ukázala, že pokud jí to sedne, má na to rovnat se s těmi nejlepšími. Navíc tratě ve středisku Alpensia jí připomínají ty v Oberhofu. A v německém areálu se Vítkové tradičně daří.

V Soči třikráte medailový Ondřej Moravec se umí precizně připravit na vrchol sezony. Loni na mistrovství světa v Hochfilzenu vybojoval stříbro ve vytrvalostním závodě a zdá se, že tenhle druh klání mu stále sedí. V Ruhpoldingu také obsadil druhou příčku. Na startu letní přípravy sice prodělal infekci jater, prožil tak pomalejší vstup do sezony, ale na finální vyladění by to vliv mít nemělo.

Stále je co vylepšovat. Klíčová bude jako vždy střelba. Moravec chtěl na závěrečném předolympijském soustředění na nezvyklém místě v kazašském Almaty pilovat především "ležku". Rychlost na střelnici by potřeboval vylepšit Moravcův parťák Michal Krčmář.

Také on se v lednu výrazně výsledkově zvedl, dokázal nahlédnout do elitní desítky. Stejně jako Michal Šlesingr. Ten se v Soči kvůli zdraví trápil a teď by mohl prodat cenné zkušenosti, i když ani jemu se v probíhajícím ročníku SP nevyhnuly zdravotní potíže. O Vánocích laboroval s bolavým kolenem, vinou čehož nezávodil na začátku roku v Oberhofu.

Pokud všechno sedne na sto procent a nakloněny českým barvám budou i vnější okolnosti, mohla by na cenný kov zaútočit štafeta žen. Kvarteto ve složení Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Markéta Davidová a Vítková dosáhlo v tomto ročníku SP na šesté místo a odtud už to k pódiu není zas až tak daleko.

Fourcade vs. Bö – legendární duely?

V Koreji nepatří biatlon mezi nejpopulárnější sporty. V centru Alpensia, jehož tratě se obtáčejí kolem golfových jamek, podle všeho nezavládne tak bouřlivá atmosféra jako v evropských biatlonových Mekkách. Aklimatizace, časový posun, nezvyklé prostředí. To vše může hrát roli.

Ale bude to podle všeho zase nervy drásající podívaná. Martin Fourcade letos ještě nezažil, aby nestál na stupních vítězů – hned patnáctkrát a z toho šestkrát triumfoval. Více vítězství (8) na svém kontě má zase jeho rival Johannes Bö. Za nimi propast. Navíc do Soči se nepodívá v seriálu SP prozatím čtvrtý Rus Anton Šipulin. Bude si tak muset nechat zajít chuť na první individuální olympijskou medaili.

Kdo si nezazávodí

A propos z ruské reprezentace se v Pchjongčchangu nepředstaví ani prozatím nejlepší žena Jekatěrina Jurlovová-Perchtová. Pro 33letou závodnici je to o to smutnější, že žádné příště už být nemusí.

Olympijské soutěže v biatlonu probíhají:

Od soboty 10. února do pátku 23. února

Místo:

Biatlonové středisko Alpensia

Soutěže:

sprinty (M, Ž)

stíhací závody (M, Ž)

vytrvalostní závody (M, Ž)

závody s hromadným startem (M, Ž)

štafety (M, Ž)

mix štafeta

Počet účastníků:

219 závodníků z 28 zemí

Česká účast:

Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Markéta Davidová, Veronika Zvařičová, Lea Johanidesová (náhradnice), Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Michal Šlesingr, Adam Václavík, Jaroslav Soukup

Absentovat budou i někteří další medailisté z minulých Her. Například další z Rusů Jevgenij Garaničev, v Soči bronzový ve vytrvalostním závodě, nebo také bronzový ve stíhačce Jean-Guillaume Béatrix, který se neprobojoval do špičkového francouzského týmu.

Chybět bude pochopitelně i Ole Einar Björndalen. Kdyby pocházel téměř z jakékoli jiné země, olympiáda by ho neminula, ale v norské reprezentaci se to jen hemží elitními závodníky. Šanci dostali jiní a medailový rekordman ze zimních Her má smůlu.

Hledání první mezi rovnými

Do Pchjongčchangu se Björndalen podívá alespoň jako trenér vlastní ženy Darji Domračevové. Ta by ráda rozmnožila sbírku tří zlatých medailí ze Soči. Tehdy udávala tón, tentokráte však vše nasvědčuje tomu, že zápolení na tratích a střelnici bude hodně vyrovnané. Hned devět biatlonistek stálo v sezoně SP na nejvyšším stupínku. Skardinová, Herrmannová, Domračevová, Kuzminová, Dahlmeierová, Braisazová, Wiererová, Mäkäräinenová, Eckhoffová. Račte si vybrat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články