Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Pohár žen FAČR 2023/2024

Hokejové semifinále nabídne reprízy soubojů o olympijské zlato

Soči - Mužský hokejový turnaj dospěl do semifinálové fáze, v níž se ve dvou duelech potkají odvěcí rivalové. Obhájci triumfu Kanaďané budou bojovat se Spojenými státy americkými, které v roce 2002 v Salt Lake City i před čtyřmi roky ve Vancouveru zdolali v boji o zlato. Finsko chce proti Švédsku odplatu ze finále v roce 2006 v Turíně.

Souboj Crosbyho s Pavelskim při zámořském finále olympiády ve Vancouveru
zdroj: ČTK/AP autor: Julie Jacobson

Vzájemné měření sil mezi zámořskými ekipami a mezi skandinávskými družinami bude o to zajímavější záležitostí, že někteří z hráčů spolu v NHL oblékají dres stejného týmu, zatímco na olympijském kluzišti budou každý stát na opačné straně ledové plochy. Takto se v pátek proti sobě třeba postaví americká gólmanská jednička Jonathan Quick a kanadský kanonýr Jeff Carter (dosud tři góly v Soči). "Pokud se (Quick) dostane do hry a necháme ho rozchytat, je jedním z nejlepších brankářů a velmi těžko se překonává," uznal Carter kvality svého spoluhráče z Los Angeles Kings.

Příkladů podobných minisoubojů se najde více. Finská legenda Selänne strávila v Anaheimu část této sezony v útočné formaci po boku švédského mladíka Silfverberga, na úspěších bostonských Medvědů se podílí finský brankář Rask a švédský střelec Loui Eriksson.

Možná nejpikantnější příchuť bude mít souboj kanadské hvězdy Sidney Crosbyho s jeho klubovým koučem z Pittsburgu Danem Bylsmou, který stojí na lavičce americké reprezentace. "Už před turnajem jsme věděli, že nás budou čekat velké zápasy. Těšíme se na možnost odplaty," prohlásil Bylsma s odkazem na americké olympijské prohry s Javorovými listy v Salt Lake City a ve Vancouveru.

Pohlednější a ofenzivnější hokej hrají zatím v Soči určitě Američané, ale ani Kanada ještě na turnaji neprohrála, byť to z její strany rozhodně nebyly přesvědčivé výkony. "Když se podíváme na některé týmy, se kterými jsme hráli, tak se soustředily především na bránění a znepříjemňovaly nám to v útočném pásmu. Teď se musíme také soustředit na obranu a snažit se využít soupeřových chyb," řekl kanadský útočník Jonathan Toews.

Aktéři severského derby očekávají velmi vyrovnané utkání

Na olympiádě porazili Finové Švédy naposledy ve čtvrtfinále v roce 1998 v Naganu. Výběr trenéra Erkky Westerlunda jako jediný ze semifinalistů už v Soči prohrál. To ale z hlediska historie je spíš plus, protože od triumfu Sovětského svazu v roce 1984 v Sarajevu nezískal na olympiádě nikdo zlato bez toho, aniž by cestou klopýtl.
 
Podle útočníka Joriho Lehteräho bude mít střetnutí s Tre Kronor podobný náboj jako čtvrtfinále s Rusy. "Je to tak padesát na padesát. Hraje se tady v Rusku a oni měli v týmu velké hvězdy. Ale Švédsko je Švédsko," naznačil Lehterä, jak velkou důležitost má severské derby. V kádru Suomi pamatují souboj z Turína třiačtyřicetiletý kapitán Teemu Selänne, další útočníci Olli Jokinen, Jussi Jokinen, beci Kimmo Timonen, Lasse Kukkonen a Sami Salo.
 
V kádru Švédska jsou gólman Henrik Lundqvist, obránce Niklas Kronwall a útočníci Daniel Sedin s jednačtyřicetiletým Danielem Alfredssonem. Pro zranění už chybí další forvard Henrik Zetterberg. "Bude to velkolepé. Viděl jsme je v třetí třetině zápasu s Ruskem a hráli velice disciplinovaně, organizovaně v obraně a čekali na šance. Nevím, jak jim fungují přesilovky, ale bude to vyrovnaný zápas a důležitý bude první gól," prohlásil Alfredsson.

Švédové prošli do čtvrtfinále jednoduše přes Slovinsko. "Měli jsme snadnější cestu, ale na druhé straně oni si mohli zvyknout na těžší zápasy. Nemyslím si, že by byl někdo ve výhodě," prohlásil Lundqvist, který má na turnaji nejlepší statistiky z gólmanů, kteří zůstali ve hře.

Závěrečný program hokejového turnaje

Pátek 21. února (Bolšoj): 13:00 - semifinále: Švédsko - Finsko, 18:00 - semifinále: Kanada - USA.

Sobota 22. února (Bolšoj): 16:00 - o 3. místo.

Neděle 23. února (Bolšoj): 13:00 - finále.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články