Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Vůjtek: Pro fanoušky to bude velice atraktivní zápas

Soči - Český trenér hokejistů Slovenska Vladimír Vůjtek se těší na další pikantní souboj proti své rodné zemi. Podařilo se mu vyhrát nad výběrem Aloise Hadamczika v semifinále mistrovství světa v roce 2012 v Helsinkách, v úterý je na programu další důležité vzájemné klání v osmifinále olympijských her v Soči. "Co si budeme povídat, pro mě je to také zajímavý zápas. Jsem Čech. Jsou to specifické zápasy, ale já je beru jako každého jiného soupeře. Poslední zápas jsme vyhráli, tak uvidíme, jak to bude vypadat po dvou letech."

Trenér Vůjtek a slovenští hokejisté
zdroj: Reuters autor: Grigory Dukor

Pro Slováky to bude snaha o napravení reputace na turnaji, kterou si pošramotili prohrou se Slovinskem. "Pro fanoušky to bude velice atraktivní zápas," řekl  Vůjtek, jehož tým narazí na Česko díky zisku bodu v utkání s Ruskem po porážce 0:1 po samostatných nájezdech.

Slováci pod jeho taktovkou vyhráli i poslední dvě měření sil loni v dubnu v rámci Euro Hockey Challenge v Praze a v Bratislavě, Vůjtek tak drží proti Česku třízápasovou vítěznou sérii. V Soči se potkají jiné týmy, souboj v Helsinkách ale pro Vůjtka stále hodně znamená. "Budu si ho pamatovat do smrti. Dostali jsme se do finále a získali stříbro. Slovensko není ve finále každý rok. Je to zážitek na celý život," prohlásil šestašedesátiletý kouč, který v letech 2002 a 2003 dovedl k titulu v ruské lize Jaroslavl.

Vůjtek na turnaji sledoval zápasy českého týmu a přes porážky se Švédskem a Švýcarskem jeho hru ocenil. "V sobotu hráli velmi dobře, ale švýcarský brankář (Hiller) čaroval. Nedali gól, ale měli několik velikých šancí. Branka soupeře pro ně byla zakletá a já doufám, že zůstane i další zápas. Taktiku na ně nemůžu prozradit, protože by to Lojza (Hadamczik) slyšel," usmíval se Vůjtek. "My musíme připravit hlavně sebe. Na kolektivní hru, musíme určit svoji taktiku a zaměřit se na svůj tým."

Utkání Rusko - Slovensko
zdroj: Reuters autor: Grigorij Dukor

Tatar i zbytek slovenského týmu cítí optimismus. "S českým týmem se dá hrát. Možná to bude bratrovražedný boj, ale pro lidi to jsou ty nejlepší zápasy. Věřím, že předvedeme opět suverénní výkon," řekl pro sme.sk Tomáš Tatar.

"Bude to pro nás největší zápas olympijských her. Věříme, že se zlepšíme a musíme nechat na ledě všechno," dodal kapitán slovenské reprezentace Zdeno Chára.

Zápas s Ruskem dodal Slovákům sebevědomí

Slováci si po debaklu s USA 1:7 a po sobotní blamáži se Slovinskem (1:3) zvedli sebevědomí vyrovnanou bitvou s Ruskem. "První dva zápasy nám nevyšly. Nebyla tam zarputilost ani bojovnost. Změnili jsme po poradě s hráči taktiku, zaměřili jsme se víc na obrannou činnost," podotkl Vůjtek.

"Musíme si nejdříve trochu oddechnout. Věděli jsme, že po prohře se Slovinskem nás čeká v osmifinále silný soupeř. Zvolili jsme těžší cestu a teď musíme víc makat. Proti Čechům to bude zajímavý zápas s bohatou historií. Dáme do něho všechno," řekl pro Novinky.sk útočník Michal Handzuš.

Proti českému týmu nastoupí Laco

Vladimír Vůjtek vytáhl proti Rusku tajnou zbraň. Do sestavy zařadil gólmana Jána Laca z Doněcku, který předtím byl jen na tribuně. "Chytal tady tak jako před dvěma roky na mistrovství světa. Je to klidný brankář, který se umí připravit, nemívá psychické problémy. Když dostane šanci, vždycky zachytá," pochvaloval si Vůjtek.

"Před tréninkem jsme měli takovou krátkou poradu a trenér tam řekl, že budu v brance dál," řekl Laco. Sám možná nečekal, že si v Soči tolik zachytá, ale nijak o tom nepřemýšlel. "Trenér je od toho, aby takové věci rozhodl. My musíme být všichni připravení," dodal Laco. Věří, že zápas proti sborné pomohl nejen jemu do sestavy, ale rovněž celému týmu. "Po dvou nepovedených zápasech by nám takové utkání mělo dodat sebedůvěru," podotkl. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články