Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Finové si v severském derby snadno poradili s Nory

Soči - Hokejisté Finska zvládli s velkým přehledem i druhé utkání v Soči. V severském derby porazili Norsko vysoko 6:1 a před posledním zápasem v základní skupině B proti Kanadě mají na kontě plný počet šesti bodů. Dva góly vstřelil útočník Lauri Korpikoski. Stejně jako tým Suomi je na tom po druhých zápasech i zámořský výběr. Oba celky mají navíc díky dobrému skóre pro případ porážky ve vzájemném souboji zatím nejlepší výchozí pozici pro přímý postup do čtvrtfinále. Ten si vedle vítězů skupin zajistí mužstvo s nejlepší bilancí na druhé příčce.

Finové Petri Kontiola (vlevo) a Olli Määttä v zápase s Norskem na olympiádě v Soči slaví Määttův gól
zdroj: LEHTIKUVA autor: Timo Jaakonaho

Finové rozhodli o osudu zápasu již v první třetině, kterou vyhráli 3:0. S uzdraveným kapitánem Selännem, jenž odstoupil po úvodním dějství předchozího souboje s Rakušany, začali velmi aktivně a norský gólman Haugen byl brzy v permanenci. V šesté minutě však nestačil právě na střelu Selänneho, jenž je ve 43 letech nejstarším střelcem olympijských her.

"Bylo to skvělé, ale když vlastním tento rekord, mám takový pocit, že už jsem opravdu hodně starý," prohlásil s nadsázkou Selänne. "Jsem ale šťastný za to, že staří kluci mají stále co nabídnout," dodal. Jen 65 vteřin po jeho gólu zvýšil Korpikoski. 

Každý ze soupeřů si následně zahrál neúspěšně přesilovku. Jako první z Norů zahrozil až v 17. minutě Zuccarello, gólmana Lehtonena ovšem překonat nedokázal. Místo snížení udeřilo potřetí na druhé straně, když Haugena prostřelil Lehterä. "Bylo to od nás hrozné," přiznal sebekriticky Lars Haugen. "Nula tři opravdu nebyl dobrý start. Finsko má dobrý tým, to jsme věděli, ale byli hodně silní před brankou a k tomu všemu se k nim párkrát šťastně odrazil puk," doplnil útočník Per-Age Skröder. 

Střídání gólmanů nepomohlo

Od druhé třetiny nastoupil do norské branky Volden. Čisté konto držel něco málo přes osm minut, pak napřáhl obránce Määttä a tečující Korpikoski slavil druhý dnešní zásah do černého. V podobné situaci pak neuspěl Pihlström, jenže krátce nato zvýšil už na 5:0 Olli Jokinen a Norům hrozil debakl.

Finové už ve zbytku hrací doby přece jen polevili a dokonce nechali Nory zkraje třetí dvacetiminutovky snížit. Při dvojnásobné početní výhodě trefil čestný úspěch poražených Skröder. Kuriozitou zápasu byly hned dvě gólové přihrávky finského brankáře Lehtonena. Tu druhou si připsal u posledního střeleckého zápisu utkání, o který se postaral Määttä.

"Měli jsme opravdu dobrý start a v první třetině navíc i trochu štěstí. Od prvního zápasu jsme se určitě zlepšili a hlavně naše obrana pracovala lépe," pochvaloval si finský kouč Erkka Westerlund.  Finové se v neděli v posledním utkání základních skupin utkají o první místo s Kanadou. "To bude výzva, hodně těžký zápas," uvedl Selänne. "Známe Kanaďany velmi dobře, hrajeme proti nim v NHL. Mají čtyři hvězdné formace, což dělá celou věc ještě o to těžší. Ale co se stane, to se stane. Důležité je nedat jim zbytečně moc času a prostoru," dodal Selänne. 

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články