Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Ochránci zuří, v Soči chtějí utratit toulavé psy

Soči – Dějiště zimní olympiády si oblíbily tisíce potulných psů. Vedení města Soči se obává, že by mohli pokousat návštěvníky nebo narušit sportovní klání. Najalo si proto firmu, s níž uzavřelo smlouvu na "chytání a likvidaci" těchto zvířat. Generální ředitel firmy Alexej Sorokin odmítl sdělit, jestli psy zastřelí nebo je zabije jedem. Ochránci zvířat i někteří sportovci přístup radnice kritizují. Zastřelit potulného psa je v mnoha ruských regionech běžná praxe. Aktivisté přitom upozorňují, že existují i humánní způsoby řešení tohoto problému.

Toulaví psi v Soči mají utrum
zdroj: ČTK/AP autor: Dmitry Lovetsky

Toulající se psi už v Soči způsobili řadu problémů – kupříkladu pokousali děti. Sorokina minulý týden šokovalo, když během zkoušky slavnostního zahájení viděl potulného psa, jak se prochází mezi účastníky ceremoniálu. "Pes vběhl na stadion, my jsme ho odvedli pryč. Bůh nás chraň, aby se něco takového stalo během skutečného zahajovacího ceremoniálu. To by byla ostuda pro celou zemi," prohlásil Sorokin.

Psi se dostanou všude, vábí je jídlo

Potulní psy se v Soči stahují k olympijským areálům, kde dostávali jídlo a přístřešek od dělníků. Dokázali se prý dostat i do olympijského parku, do akreditovaných hotelových komplexů, do olympijské vesnice nebo ke sportovištím na pobřeží Černého moře i v horách nad Soči.

Toulaví psi v Soči mají utrum
zdroj: ČTK/PA autor: David Davies

Když radnice v Soči oznámila záměr zlikvidovat před zimní olympiádou psí tuláky, zvedly se proti tomu protesty ochránců zvířat. "Měli bychom vědět, že toto se neděje pouze před olympiádou, ale neustále," řekla aktivistka Dina Filippovová. Ta se momentálně snaží najít domov pro sedm štěňat nalezených poblíž olympijského parku. "Dva likvidátoři z té firmy pracující pro město zabijí 300 psů měsíčně," tvrdí.

Aktivisté vyzývali vedení města, aby místo zabíjení psů pro ně nechalo vybudovat útulky. Tvrdí, že neví ani o jednom postaveném útulku. Radnice na svých webových stránkách ale oznámila, že tento týden otevřela psí útulek pro stovku zvířat.

Ochránkyně zvířat Dina Filippovová

"Existují humánní způsoby, jak vyřešit problém potulných psů, které se používají v Evropě a ve Spojených státech, a dokonce i v některých zemích bývalého Sovětského svazu. Patří mezi ně hromadná sterilizace, která vede k tomu, že z ulic zmizí toulající se psi."

Proti vybíjení psů se razantně ohradil například i český biatlonista Michal Šlesingr, který má sám doma dva psy. "Jsme v 21. století, ne v době kamenné, měli bychom se chovat humánně. Ať už ke zvířatům, nebo k lidem," konstatoval v Soči. "Spousta lidí si to vyloží jako protiruskou propagandu, ale já proti Rusku nic nemám," upozornil. Problém je podle něj řešitelný jinou cestou. "Chápu, že psi se rozmnoží a mohou dělat problémy, ale je třeba se tím zabývat dlouhodobě, existují přeci útulky a podobně," navrhl řešení - více čtěte zde.

Toulaví psi v Soči mají utrum
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Timo Jaakonaho

Sorokinova firma, která působí v Krasnodarské oblasti, nechce prozradit, kolik psů ročně zabije. Jde prý o firemní tajemství. Poslanec za tuto oblast Sergej Krivonosov utrácení potulných psů podporuje. Podle něj je to nejrychlejší způsob vyřešení tohoto problému. I on ovšem připustil, že to není způsob nejhumánnější.

Zdroj
ČTK, USA Today

Hlavní zprávy

Nejčtenější články