Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rusko v pohotovosti, během OH by mohly zaútočit až čtyři černé vdovy

Soči – Ruské tajné služby se obávají, že do Soči mohou být poslány až čtyři atentátnice s cílem provést útok během olympijských her. Konkrétní stopa už vede minimálně k jedné z nich. Mezi tzv. "černé vdovy" se může řadit třiadvacetiletá sebevražedná atentátnice Ruzana Ibragimová, která by podle náznaků dokonce už mohla být v dějišti OH. Dle americké televize NBC dostali hoteliéři v Soči dokument s fotografiemi nebezpečné Dagestánky, jež se měla do města vypravit minulý měsíc. Policie kvůli ní v sobotu údajně celé město prohledávala. Do slavnostního zahájení olympijských her, které mají být podle ruského prezidenta Putina nejbezpečnější v historii, zbývají tři týdny.

Hledaná černá vdova Ruzana Ibragimová
zdroj: blogsochi.ru

Ruzana Ibragimová patří mezi takzvané černé vdovy. Tak jsou označovány ženy kavkazských ozbrojenců, kteří přišli o život v boji proti ruské armádě. Sebevražednými atentáty chtějí černé vdovy smrt svých mužů pomstít. Podle ruské tajné služby byl manžel Ibragimové zabit v dagestánském městě Chasavjurt nedaleko hranic s Čečenskem loni v únoru. Ibragimová má na levé tváři velkou jizvu a nepohyblivý loket.

Emil Souleimanov, politolog, FSV UK:

"Lidé, kteří se cítí ukřivděni, volí pomstu. Nemstí se konkrétním osobám, ale třeba etnické nebo náboženské skupině a to je problém." 

Je nám líto, video expirovalo.
Teroristé hrozí mstou za muslimskou krev

Rusko dbá na bezpečnost v Soči na 100 procent

V Rusku sílí obavy z dalších atentátů, a to nejen v oblasti Severního Kavkazu, ale i v jiných regionech země – zvláště ve velkých městech. Posíleny byly hlídky v místech, kde se shromažďuje více lidí. Lidé mají upozornit na podezřelé neznámé osoby či zapomenutá zavazadla. Komando ruských speciálních jednotek dnes také po celodenním vyjednávání zaútočilo na obytný dům v dagestánské Machačkale. Před útokem islamisté propustili ženu s dětmi, která dům obývala. Tři údajní teroristé pak byli zastřeleni. Už o víkendu ruská policie při protiteroristické operaci v Machačkale zastřelila sedm ozbrojenců. Údajně se mezi nimi nacházela vycvičená sebevražedná atentátnice.

Celá rozsáhlá oblast severně od hranic s Gruzií je nyní kvůli olympiádě podřízena zpřísněnému režimu s omezením letecké i námořní dopravy. Dění v Soči sledují i ruské monitorovací družice z oběžné dráhy. Na jihu Ruska se má do operace zapojit na 100 tisíc příslušníků policejních složek a armády. Počítá se s nasazením radarů a sonarů, bezpilotních letounů, hlídkových člunů i pyrotechnických robotů.

Soči od zbytku světa odřízne bezpečnostní zóna

Do města se už nedostane žádný automobil, který není registrován v Soči. Policie hlídkuje na
každé silnici vedoucí do města a kontroluje doklady. Přísná pravidla platí i v samotném Soči. "Pokud se chcete dostat do města, musíte mít speciální akreditaci – ty se vydávaly v září. Dlouho je prověřovaly především ruské tajné služby," řekl zpravodaj ČT Miroslav Karas. Ani akreditace ale neznamená, že je vstup do olympijského parku zajištěn. "Lidé musí mít speciální propustku a speciální dokument o tom, že byli prověřeni," podotkl Karas. Zimní olympijské hry se v Soči budou konat už od 7. do 23. února.

Tři útoky za dva měsíce

Ve Volgogradu, někdejším Stalingradu, došlo v posledních měsících ke třem teroristickým útokům. Koncem října loňského roku tam vybuchl městský autobus, ve kterém zemřelo šest lidí a další tři desítky byly zraněny. Explozi měla zřejmě na svědomí sebevražedná atentátnice, vdova po islamistickém radikálovi (čtěte víc).

Na konci minulého roku pak otřásly městem dva útoky krátce po sobě. Atentát na vlakovém nádraží 29. prosince a výbuch v trolejbusu o den později zabily 34 lidí a zhruba stovku zranily. Vláda s ohledem na blížící se olympijské hry masivně posílila bezpečnostní opatření. Světové velmoci oba činy ostře odsoudily (čtěte víc).

Můžeme za Volgograd, další terč je Soči, tvrdí Provincie Dagestán

Na internetu se dnes objevilo video, kde se dva muži prohlašují za sebevražedné atentátníky. "Připravili jsme si pro vás dárek. Pro vás a pro ty turisty, kteří přijedou. Dostanete ho během olympiády. Bude to dárek od všech muslimů, jejichž krev je denně prolévána po celém světě. Ať už v Afghánistánu, Somálsku nebo Sýrii. Bude to naše odplata," říká jeden z terorisů. Atentátníci na záběrech demonstrativně sestavují výbušné zařízení a odjíždějí automobilem s roznětkou v rukách (čtěte víc).

Zdroj
Bloomberg, NBC, blogsochi.ru

Hlavní zprávy

Nejčtenější články