Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Předseda MOV Bach chválí Rusy, je prý ohromen

Soči - Samá pochvalná slova měl předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach pro organizátory zimních her, které se budou příští rok v únoru konat v Soči. Po osobní návštěvě ruského města po boku prezidenta Vladimira Putina kvitoval hlavně skutečnost, že sportoviště a veškeré zázemí je takřka připraveno. Do zahájení vrcholné akce bude tento týden ve středu zbývat 100 dní.

Organizátoři už utratili přes 50 miliard dolarů, více než bilion korun. "Jsem si naprosto jist, že olympijské hry budou na velkolepé úrovni," komentoval Bach připravenost Rusů. "Jsme vám extrémně vděční, že jste s Mezinárodním olympijským výborem v posledních letech skvěle spolupracovali. Výsledkem toho je obrovský rozvoj regionu, úspěšná cesta za organizací her a my jsme tím ohromeni," řekl Putinovi Bach.

"I když jsou skoro všechna sportoviště připravena, ještě je před námi hodně práce. Poslední tři měsíce budou finální přípravou, kterou nesmíme podcenit," prohlásil ruský prezident. "Zároveň bych rád ujistil, že uděláme všechno, aby se účastníci a hosté cítili v Soči komfortně," doplnil.

Většina českých vstupenek na hry v Soči se už prodala

Na únorové zimní olympijské hry v Soči už se mezi fanoušky prodalo zhruba 75 procent vstupenek. Nejvíce se jich prodává na hokej, rychlobruslení a biatlon. Volné lístky je možné zakoupit na internetových stránkách ČOV www.olympic.cz a jejich ceny se pohybují od 550 do 26 000 korun. K dispozici jsou stále vstupenky na zahajovací ceremoniál v hodnotě 15 000 korun, ale i na slavnostní zakončení v ceně 26 tisíc.

V Soči by se mělo představit minimálně 78 českých sportovců

Aktuálně má místo jisté 25 hokejistů, dva krasobruslaři a jedna krasobruslařka, jedna rychlobruslařka, devět běžců na lyžích, sedm alpských lyžařů, sedm akrobatických lyžařů, pět skokanů na lyžích, pět závodníků v severské kombinaci a pět biatlonistů a stejný počet biatlonistek. Do Soči pojede také nejméně šest snowboardistů. Český olympijský výbor počítá, že by na zimní olympiádě mělo reprezentovat více než sto českých sportovců.

Možnost dostat se na olympiádu mají ještě zástupci všech sportů včetně týmů mužů a žen v curlingu, které čeká dodatečná kvalifikace v polovině prosince. Konečnou nominaci schválí plénum ČOV 16. ledna příštího roku, termín pro odeslání jmenovité nominace do Soči je o týden později. Letadlo s první částí výpravy odletí do Ruska 30. ledna. V pořadí XXII. zimní hry začnou 7. února. 


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články