Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V Soči by mohlo závodit devět českých sjezdařů

Praha - Přibližně devět českých sjezdařů by mohlo splnit kritéria pro start na olympijských hrách v Soči. V současné době má Česko vyjetých sedm míst, ale v nejasném kvalifikačním klíči se budou počty ještě měnit. Mezi kvalifikovanými na olympiádu nechybějí bronzová slalomářka z her ve Vancouveru 2010 Šárka Strachová, Ondřej Bank a Kryštof Krýzl.

Ondřej Bank
zdroj: AP

Podle tabulky průběžného plnění olympijské kvalifikace mají místo v Rusku vyjeté i Martin Vráblík, Filip Trejbal, Klára Křížová a Kateřina Pauláthová. Doplnit tým do konce ledna můžou třeba Martina Dubovská, Ondřej Berndt či Adam Zika.

"Očekávám tak devět míst," řekl šéftrenér mužů Tomáš Bank na dnešní tiskové konferenci v Praze. "Sjezdaři mají na olympiádě 320 účastnických míst a devět by byl reálný obraz. Nejsme velký národ, ale v druhé garnituře jsme. Možná to tak podle svěťáku nevypadá, ale v rámci celého světa je výkonnost slušná," dodal.

Šárka Strachová
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Například sjezdařská velmoc Rakousko má momentálně patnáct míst pro Soči, ale očekává se, že bude mít jako vždy na olympiádě až 22 závodníků. Olympijská kritéria jsou pro sjezdaře nová. Nerozdělují se zvlášť na muže a ženy, ale plní se dohromady, počet míst se tak stanovuje globálně.

"Ten systém zaskočil celý svět, protože v něm musí závodník odjet určitý počet závodů, což zranění nemůžou naplnit. Třeba Bode Miller či Lindsey Vonnová by tak neměli šanci jet na olympiádě třeba obřák a slalom," řekl Tomáš Bank.

Podle aktuálních kritérií musejí sjezdaři sjet v technických disciplínách do konce kvalifikace minimálně po pěti závodech, aby se spočítal průměr, a po třech v rychlostních disciplínách a v superkombinaci. S naplněním pravidla by měl například problém i Ondřej Bank, protože byl v uplynulé sezoně dvakrát zraněný a téměř nejezdil.

Mezinárodní federace FIS proto jedná s olympijským výborem, aby došlo ke změně. "Olympiáda je velký čurbes, i na FIS si pravidla vykládali dva lidé z jedné kanceláře jinak. Snad se teď v Söldenu dozvíme více," řekl Bank. "Podle zákulisních informací ale budou mít zranění závodníci jiná pravidla," poznamenal trenér Bank.

Je nám líto, video expirovalo.
Startuje olympijská sezona alpských lyžařů
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články