Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

BLOG: Korejci brali v short tracku nejvíc, ale úspěšnější byla Evropa

Od své první zimní olympiády v Salt Lake City komentuji short track, a tak jsem se na Hry v Koreji zvlášť těšil. Vždyť je to tady skoro národní sport. A skutečně: byla tu výborná atmosféra, Korea získala největší počet medailí. Už před posledním dnem tři zlaté a jednu navíc bronzovou. Ale když mělo přijít to opravdové vyvrcholení, všechno bylo jinak.

Short track
zdroj: ČTK/AP

Korejci měli na poslední den dalších sedm medailových nadějí. Určitě věřili, že konečně nějakou disciplínu opravdu ovládnou a že nakonec přijde velké slavné a už dlouho nepamatované vítězství ve štafetě mužů. Hala byla narvaná k prasknutí a dorazil soubor severokorejských roztleskávaček, i když poslední jejich krajan už vypadl.

Jenže hrdinové posledního dne vůbec nebyli z Korejského poloostrova. Číňan Wu Ta-ťing bruslil suverénně nejrychleji na pětistovce a vyhrál s obrovskou převahou v novém světovém rekordu. Závod žen na kilometr ovládla Nizozemka Suzanne Schultingová, zatímco Italka Arianna Fontanová na třetím místě završila svou sbírku na osm medailí a vyrovnala se tím nejúspěšnějšímu rychlobruslaři na krátké dráze v historii, slavnému Američanu Ohnovi. Ve štafetě se nakonec nemohli vyradovat vítězní Maďaři. Evropa zažila skvělé shorttrackové hry – odvezla si víc než třetinu rozdávaných medailí včetně tří zlatých.

Korejci ještě za suverénním Wuem zachránili stříbro a bronz na pětistovce – a pak přišly dvě studené sprchy. Simová spadla ve finále kilometru a srazila i krajanku Čcheovou. A ve štafetě skončil na ledě bez cizího zavinění i Lim Hjo-čun. Z očekávaných sedmi medailí zůstaly Korejcům dvě – a žádné zlato.

Slavící nizozemské rychlobruslařky
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Daniel A. Anderson

Korejce jako kdyby postihlo nějaké prokletí. Nic za tím nehledejte, jen jsme neměli dost štěstí, reagoval Hwang Te-hon na to, jak moc Korejci padali, zvlášť poslední den. Kim Do-kjum se omlouval divákům, že nesplnil jejich očekávání, a Kwak Jon-ki litoval, že ani tentokrát, po 12 letech na olympijské scéně, nedosáhl na kýžené zlato.

To už se hala rychle vyprázdnila, i severokorejské roztleskávačky v ukázněném dvojstupu zamířily pryč a z jejich tváří nebylo jasné, jestli také sdílejí zklamání z korejských nezdarů.

"Tuhle emoci si chci uchovat pro příští příležitost," slíbil zklamaný Kwak, "třeba pro olympijské hry v Pekingu." Korejci budou mít svým soupeřům co vracet a za čtyři roky mohou být pro změnu Číňané na jejich místě. Zajímavé ale bude to, kam se za ty čtyři roky posune letos tak úspěšná Evropa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články