Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

DEN DVANÁCTÝ: Björgenová může rozklepat tabulky. Na hokejisty čekají Američané

Ve dvanáctém olympijském dni si klíčové chvíle celého turnaje prožijí čeští hokejisté, před nimiž je čtvrtfinálový souboj s americkými soupeři. Česká stopa bude ve sjezdu, který pojede Kateřina Pauláthová. Na své osmé olympijské zlato a čtrnáctou medaili celkově zaútočí v týmovém sprintu Marit Björgenová. Mužský i ženský závod pojedou také české dvojice. Přímý přenos z olympijských her sledujte na ČT sport a webu olympiada2018.ceskatelevize.cz.

Sníh a písek na olympijských běžkařských tratích
zdroj: ČTK/ZUMA autor: ORRE PONTUS

Běh na lyžích: týmové sprinty

Běžecké soutěže budou kořistí sprinterů. Na programu je totiž klání dvojic, ve kterém bude na další historický zápis cílit Marit Björgenová. Jedno zlato už v Koreji má, když dovezla k vítězství norskou štafetu. Pokud přidá v týmovém sprintu další, bude jich mít na svém kontě celkově již osm, čímž vyrovná své krajany Björna Dahlieho a Ole Einara Björndalena.

Björgenová, která spojí síly se stříbrnou z individuálního sprintu Maiken Casperenovou Fallaovou, se navíc může osamostatnit na prvním místě tabulek v počtu získaných medailí. Nyní se jí se třinácti získanými cennými kovy může rovnat pouze Björndalen, čtrnáctá medaile by tak byla rekordní.

České barvy budou vidět jak v ženském, tak mužském závodě. Na tratích budou norské favoritky nahánět Kateřina Beroušková s Petrou Novákovou – zvlášt prvně jmenovaná svým 26. místem ze sprintu naznačila, že česká dvojice nebude bez šancí. V mužském závodě se v nabité konkurenci budou prát Martin Jakš a Aleš Razým.

Lední hokej: Čtvrtfinále Česko – USA

Čeští hokejisté se postaví ve čtvrtfinále OH stejně jako před čtyřmi lety americkým hráčům. Proti nepříliš oblíbenému soupeři se svěřenci trenéra Josefa Jandače budou snažit přiblížit konec čekání na medaili z velké akce. Na olympiádě uspěli naposledy před dvanácti lety v Turíně. 

"Už hodně let čekáme na medaili. Chtěl bych přispět k ukončení téhle série, proto jsem přijel. Nejsou tu hráči z NHL, ale olympiáda je pořád olympiáda," řekl kapitán Martin Erat. "Když chceme něco vyhrát, musíme porazit kohokoliv," uvedl šestatřicetiletý útočník, který startoval na všech hrách od Turína.

V Soči Česku turnaj ukončili právě Američané. "Ve čtvrtfinále jsme s nimi hráli opravdu hodně. Na olympiádě v Naganu, v Praze, ve Vídni nebo v Rusku na mistrovství a měli jsme střídavé úspěchy. Bylo by dobré jim vrátit, jak nás vyřadili před dvěma lety v Rusku," řekl trenér Jandač.

Lindsey Vonnová
zdroj: Reuters

Alpské lyžování: Sjezd žen

Lindsey Vonnová nezažívá ideální olympiádu, o čemž se přesvědčili už diváci sledující super-G. Americká favoritka zvládla na sjezdovce pouze šestý nejrychlejší čas a jen zpovzdálí sledovala, jak se ze šokujícího triumfu raduje Ester Ledecká. Nyní je ale Vonnová znovu na startu, a to své parádní disciplíny – sjezdu.

Na trati si nebude muset dělat starosti jak s Ledeckou, která se už připravuje na snowboardovém prkně, tak se svou krajankou Mikaelou Shiffrinovou. Ta sice v trénincích patřila k nejlepším a atakovala nejrychlejší časy, na start samotný se však nepostaví. Americká lyžařka totiž upřednostnila start ve středeční kombinaci.

K největším soupeřkám Vonnové tak na olympijské sjezdovce bude patřit Italka Sofie Goggiaová či švýcarská reprezentantka Lara Gutová. Ani české barvy nebudou chybět. Zastoupení však bude hubené – ve sjezdu se představí pouze Kateřina Pauláthová. Její ambice se však upírají spíše na středeční kombinaci.

Ilustrační foto

Krasobruslení: Krátký program žen

Výprava olympijských sportovců a sportovkyň z Ruska zatím na Hrách žádnou zlatou medaili nezískala. To se s velkou pravděpodobností změní po krasobruslařském klání žen, ve kterém má ruská olympijská výprava dvě hlavní favoritky. Od závodu se nedá očekávat nic jiného než dechberoucí souboj Jevgenije Medvěděvové a Aliny Zagitovové.

Jde o duel, který se v krasobruslařském světě pilně řeší. Medvěděvová, která už na Hrách vyhrála krátký program v rámci týmové soutěže a pomohla tak svým krajanům k bronzové medaili, odráží v této sezoně nápor mladší soupeřky. Ta totiž slavnější krajanku porazila na letošním evropském šampionátu. 

Medvěděvová svůj výpadek vysvětlovala zraněním, z něhož už se stihla zotavit. Na olympijském ledě tak bude v plné síle, ovšem také bez žádného prostoru pro další porážku. Naopak Zagitovová cítí velkou šanci. V konkurenci nejlepších světových krasobruslařek budou české závodnice chybět, Eliška Březinová se nekvalifikovala.

Rychlobruslení: finále týmových stíhaček

Kdo sledoval pondělní rychlobruslařské závody, viděl výtečný výkon trojice nizozemských stíhaček. Ty na olympijském oválu překonaly s lehkostí olympijský rekord a naznačily, co se od nich dá očekávat v jízdách, ve kterých půjde skutečně do tuhého. Nizozemky jsou před startem semifinále hlavními favoritkami na zlato.

V semifinálovém souboji je čekají americké rychlobruslařky, jejichž postup mezi nejlepší čtveřici týmů byl překvapením, ne-li dokonce senzací. Americká trojice zřejmě nemá na to, aby suverénní Nizozemky ohrozila, bude tak doufat hlavně v kvalitní čas. Druhé semifinále bude soubojem mezi Japonkami a Kanaďankami.

Souboje na olympijském oválu čekají také rychlobruslaře. V semifinálových kláních svedou nejprve souboj domácí korejští stíhači se soupeři z Nového Zélandu. Druhá semifinálová jízda pak proběhne mezi soupeři z Nizozemska – taktéž velkými favority, které bude hnát motor legendárního Svena Kramera – a Norska. 

Dvojbob pilotovaný Mariamou Jamankaovou
zdroj: Reuters

Boby: Závod ženských dvojbobů

Po prvním dnu soutěže bobistek je v čele překvapivě německá posádka s pilotkou Mariamou Jamankaovou. Mistryně světa a majitelka bronzu z olympiády ve Vancouveru a stříbra z Her v Soči Elana Meyersová-Taylorová je druhá. Americká pilotka ovšem zaostává pouze o sedm setin sekundy.

Americký dvojbob v první jízdě vytvořil rekord dráhy časem 50,52 sekundy, ale ve druhém kole po opět nejrychlejším startu na Němky v dolní části překvapivě ztrácel. Na třetí místo se posunul druhý německý dvojbob s pilotkou Stephanií Schneiderovou, který je zpět o rovné tři desetiny.

Dvojnásobná olympijská vítězka Kanaďanka Kaillie Humpriesová, která s novou brzdařkou Phylicií Georgeovou letos vyhrála Světový pohár, je překvapivě až pátá. O dvě místa za ní je její bývalá spolujezdkyně Heather Moyseová v druhém kanadském bobu. České bobistky v Koreji nezávodí.

PROGRAM 12. OLYMPIJSKÉHO DNE NA ČT SPORT: 

03:00 alpské lyžování – sjezd žen (Pauláthová)

04:10 lední hokej – ČR vs. USA

06:30 short track – 1000 m ženy, 500 m muži, štafeta ženy

07:00 akrobatické lyžování – finále skikrosu mužů

08:40 lední hokej – Norsko vs. OSR

11:00 běh na lyžích – finále týmových sprintů (Beroušková/Nováková a Jakš/Razým)

12:20 rychlobruslení – finále týmových stíhaček

13:10 lední hokej – Kanada vs. Finsko

15:30 boby – 3. a 4. jízdy dvojbobů

18:00 Velký přehled

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články