Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

SOUHRN 3. DNE: Medaile tentokrát českému týmu unikly

Do medailových tabulek přibylo během třetího dne soutěží několik dalších položek. Na rozdíl od předchozích dní mezi nimi chyběli čeští reprezentanti – Veronika Vítková ani Michal Krčmář nenavázali na své úspěchy ve stíhacích závodech. Nedařilo se ani Šárce Pančochové v diskutovaném finále slopestylu (16.) či Tereze Noskové v prvních dvou jízdách sáňkařek (27.). S jedenáctou příčkou naopak byla spokojená Nikola Zdráhalová na trati 1500 metrů. Olympijské vysílání sledujte na webu olympiada2018.ceskatelevize.cz.

Předávání medailí na OH v Pchjongčchangu
zdroj: Reuters

Stíhací závod biatlonistek: Po bronzu sedmé místo

Po bronzu ze sprintu tu byly naděje na další medaile – možná dokonce i o stupeň či dva lepší. Veronice Vítkové však stíhací závod tolik nesedl. Dlouho se držela nejlepších, avšak na poslední střelbě dvakrát minula a šance na další velký úspěch se rozplynuly. Výsledná sedmá příčka je ovšem i tak cenná, Vítková je nadále nejlepší českou biatlonistkou.

"Už v průběhu závodu jsem se úplně necítila na trati, na střelnici to bylo znát, že v poslední položce nebylo moc sil. Neudržela jsem to tam. Do rizika jsem nešla, chtěla jsem střílet na jistotu, bohužel i tak jsem tam nechala dvě rány. Do poslední položky jsem bojovala o medaili, ale je to další top 10 a mohu být spokojena. Mám před sebou další závody," řekla.

Rozhodovala závěrečná zastávka na střelnici. Laura Dahlmeierová na ní přijela s náskokem, a protože ani jednou nezaváhala, mohla si už v klidu jet pro svou druhou zlatou medaili. Za ní vrcholil souboj mezi Anastazií Kuzminovou a Anais Bescondovou, který vyzněl pro první jmenovanou. Slovenka předvedla svou běžeckou kvalitu a vyhrála sprinterský souboj.

Stíhací závod biatlonistů: Krčmář na úspěch nenavázal

Michal Krčmář si svým výkonem ve sprintu, a možná ještě více svými bezprostředními reakcemi, získal sympatie českých biatlonových příznivců. Stříbrná medaile je skvostným úspěchrm a připomenutím talentu mladého závodníka. Bohužel, ve stíhacím závodě se Krčmářovi už tolik nedařilo. Sedm chyb jej srazilo na třicáté místo.

"Střelecký čas je u mě letos takový stabilní výsledek. V tom větru jsem tam nechtěl jen přijet, nějak to odbouchat a odjet pryč," zdůraznil Krčmář. "Nebyl to dobrý výkon, ale ve čtvrtek budu připravený jinak," dodal Krčmář, který příště nastoupí ve vytrvalostním závodě. Nedařilo se ani Ondřeji Moravcovi, který s osmi minelami dojel jednapadesátý.

Zlato získal Martin Fourcade, který tak napravil své klopýtnutí ze sprintu. Na trati od prvních metrů letěl a mohl si dovolit i jednu střeleckou chybu. Překvapením závodu byl dvacetiletý švédský biatlonista Sebastian Samuelsson, který se vyšvihl ze čtrnácté příčky až ke stříbru. Na pódiu oba závodníky doplnil Benedikt Doll.

Finále slopestylu žen: Pančochová dokončila náročný závod jako šestnáctá

Šárka Pančochová nedokázala navázat na své umístění ze Soči, kde skončila pátá, a ve finále slopestylu obsadila šestnáctou příčku. Lépe se jí podařila první z dvou jízd, za kterou dostala 43,46 bodu. A to i přesto, že musela vynechat jeden ze skoků. Po závodě zmiňovala stejně jako její soupeřky podmínky, které byly na hraně regulérnosti.

"Viděla jsem, že jedu pomalu a fouklo mi. Věděla jsem, že bych si dala hroznou hranu, tak jsem nechtěla riskovat. Bylo to jen o tom, kdo vůbec nějakou jízdu odjede," řekla Pančochová. "S holkama jsme si před startem popřály štěstí a ať to všichni přežijí ve zdraví. Dnes to byl spíše boj o přežití," dodala.

Zlato slaví Američanka Jamie Andersonová, k jejímuž zisku rovných 83 bodů se žádná ze soupeřek nedokázala přiblížit. Řada aktérek včetně české reprezentantky se však shodla, že závod měl být odložen. Mezinárodní lyžařská federace (FIS) nicméně odmítla, že by závod byl nebezpečný.

Závod rychlobruslařek na 1500 m: Zdráhalová těsně za desítkou

Nikola Zdráhalová absolvovala svůj olympijský debut již na tříkilometrové trati, kde skončila patnáctá. Další start jí čekal na poloviční distanci 1500 metrů. Její závod začal ulitým startem, skončil ale na o poznání lepší notě. Česká rychlobruslařka obsadila v silné konkurenci 11. místo, na desátou příčku jí scházelo devět setin sekundy.

Se svým druhým vystoupením v Pchjongčchangu je spokojená. "S časem a rozhodně i s umístěním. Opravdu jsem nečekala, že bych mohla být jedenáctá. Byla jsem kousek od desítky, ale ono je to i o tom, s kým člověk jede. A já jsem si to zase jela celé sama," řekla po závodě nadějná česká rychlobruslařka.

Zlato po něm slavila rychlobruslařská ikona Iren Wüstová, pro kterou jde o již pátý olympijský triumf. V historickém pořadí rychlobruslařů se Nizozemka posunula na první místo před Claudii Pechsteinovou. Také se díky pátému zlatu stala nejúspěšnějším nizozemským reprezentantem v historii letních i zimních Her.

Individuální závod sáňkařek: Nosková má k nejlepší dvacítce daleko

V sáňkařských soutěžích se od českých jmen medaile nečeká, cíle jsou podstatně skromnější. Jedním takovým je umístění mezi nejrychlejšími dvaceti, což v mužském závodě jen těsně uniklo Ondřeji Hymanovi. Jeho kolegyně Tereza Nosková má k dvacáté příčce o poznání dále a šance na posun jsou spíše teoretické.

Dvacetiletá závodnice při svém debutu drží sedmadvacátou příčku. "Čekala jsem od toho víc, jsem ze sebe zklamaná," podotkla. Na nejlepší ztratila téměř tři a půl sekundy a je prakticky bez šance na postup do elitní dvacítky, která se kvalifikuje do závěrečné čtvrté jízdy. "Moje ambice byly být do dvacátého místa, ale po dnešku bohužel," dodala.

Vede hlavní favoritka – trojnásobná světová šampionka Natalie Geisenbergerová, která se v případě vítězství může stát také první trojnásobnou olympijskou vítězkou. Ještě jí však bude prohánět jedna z jejích krajanek Dajana Eitbergerová, která zajela rekord dráhy a nyní ztrácí 0,120 vteřiny na čelo olympijského závodu.

Finále skokanek na středním můstku: Zlato bere suverénka Lundbyová

Na středním můstku se rozdělovaly medaile ve skocích na lyžích, a to teprve podruhé v historii. Zatímco před čtyřmi lety v Soči slavilo německé publikum triumf Cariny Vogtové, nyní se ze zlata radovali norští příznivci. Maren Lundbyová ustála tlak a potvrdila, že je v současnosti zřetelně nejlepší skokankou.

Norka těsně vedla už po prvním kole, ve druhém svůj triumf nejdelším skokem dne 110 metrů potvrdila. Stříbro získala se ztrátou dvanácti bodů Katharina Althausová, olympijskou medaili po propadáku ze Soči slaví také Sara Takanašiová. Japonská legenda skoku na lyžích předvedla dva stejně dlouhé skoky – 103,5 metru.

Týmová soutěž v krasobruslení: Jasný titul pro Kanadu

Vítězství v týmové soutěži měli už před závěrečnými jízdami jisté kanadští krasobruslaři. Kanaďané vyhráli díky skvělým vystoupením Patricka Chana, Gabrielle Dalemanové a Tessy Virtueové se Scottem Moirem. Stříbro získal tým olympijských sportovců z Ruska, bronz slaví krasobruslaři ze Spojených států.

Triumf podtrhli Virtueová a Moir výhrou ve volných tancích. Ziskem již čtyř olympijských cenných kovů se tím v čele historických tabulek vyrovnali Jevgeniji Pljuščenkovi a Švédovi Gillisu Grafströmovi, který v krasobruslení uspěl na letní olympiádě 1920 a zimních Hrách 1924 až 1932. Virtueová a Moir budou v Koreji velkými favority na medaili i mezi tanečníky.

Finále jízdy v boulích mužů: Kingsbury o stupeň před konkurencí

Kanadský akrobatický lyžař Mikaël Kingsbury potvrdil roli největšího favorita a získal v Pchjongčchangu poprvé olympijské zlato v jízdě v boulích. Rekordman v počtu vítězství ve Světovém poháru vylepšil druhé místo ze Soči, kde ho před čtyřmi lety porazil krajan Alexandre Bilodeau. 

Ve Phoenix Snow Parku si nechal to nejlepší na konec. V první finálové jízdě byl čtvrtý, ve druhé druhý a v rozhodující třetí dostal nejvyšší známku 86,63 bodu. Druhý skončil Australan Matt Graham (82,57), bronz získal Japonec Daiči Hara (82,19). Úřadující světový šampion Ikuma Horišima upadl ve druhém finále a mezi šest nejlepších lyžařů se nekvalifikoval.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články