Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pracovitost slaví úspěch. Michal zraje, už se řadí k top závodníkům, zářil trenér Málek

Michal Krčmář už není ten druhý nebo třetí vzadu. Ziskem stříbra v olympijském sprintu se definitivně prosadil mezi světovou elitu. Díky týmu - všem parťákům i trenérům adresoval první vzkazy. Dojetí padlo i na všechny okolo. Michael Málek nebo i Ondřej Rybář vyzdvihovali Krčmářovu pracovitost i to, že dokázal klíčový závod ustát psychicky.

Michal Krčmář slaví stříbro
zdroj: Reuters

"Neskutečná radost, je to paráda," volal po závodě trenér Michael Málek.

Cesta na vrchol bývá těžká. Krčmář nechával v přípravě všechno. Jen v závodě občas hlava chtěla až příliš. Tentokrát všechno ustál. "Michal je svědomitý a hodně si převzal od Ondry Moravce, on dokázal přenést jeho perfekcionistický přístup a dneska se to vyplatilo," řekl Málek.

Krčmář se v chladných korejských podmínkách zařadil po bok Ondřeje Moravce, Jaroslava Soukupa a Michala Šlesingra, kteří ve svých sbírkách již medaile z individuálních závodů na olympijských hrách či mistrovství světa mají. Rodák z Vrchlabí doposud získal "jen" stříbro na juniorském světovém šampionátu v Kontiolahti 2012 ve štafetě.

Pracovitost od Moravce

První slova díků stříbrného medailisty mířila k reprezentačním parťákům. Propojení se zkušenými potvrdil i šéftrenér Ondřej Rybář. "Jeho pracovitost je moc důležitá. Vytvořil nádhernou dvojici s Ondřejem Moravcem, od něj se moc naučil, vděčí mu za hodně. A teď mu to malinko vrací. I starší kolikrát potřebují, aby jim ti mladí ukázali cestu. Je super se na to dívat," zdůraznil.

Klíčové bylo i psychické nastavení. "Důležité je dostat závodníka do pohody, aby věděl, že není potřeba něco vymýšlet. Musí dělat, co je naučený, a to, co mu funguje celou sezonu. A ne extra psí kusy," vysvětlil Málek, který Krčmářův stav přirovnal k loňskému úvodu MS. "Předtím mu to ve Svěťáku šlo a čekal, že to bude dobrý. A úplně pak ten závod odepsal," řekl Málek. "Jsem rád, že si to zvládnul srovnat v hlavě, on strašně moc chce, je cílevědomý," dodal Rybář.

Šanci využil

Až doposud žil sedmadvacetiletý Krčmář ve stínu slavnějších reprezentačních kolegů, tentokrát vystoupil do světel reflektorů. Využil chyb řady soupeřů na střelnici a připsal si životní výsledek. "Byl to krásný závod. Ze začátku to nevypadalo, ale pak to vygradovalo a je to nepopsatelné," usmíval se Málek.

"Michal zraje a už se řadí k top závodníků. Taky čekal na svoji příležitost a vzal ji za pačesy. Největší favoriti mu dali šanci na střelnici a on ji využil. Takové závody se musí proměňovat," řekl Málek a poukázal na střelecké chyby favoritů v čele s Martinem Fourcadem z Francie i Norem Johannesem Thingnesem Bö.

Český reprezentant měl naopak při střelbě potřebné štěstí. "Ale to se počítá. Je dobře, že štěstí nechodí po horách, ale po lidech. Měl jeden kalibřík, který mu spadl. To byla třetí rána vleže. Jinak to měl s přehledem, stojka byla úplně parádní. V závěru vystupňoval tempo a bylo vidět, že na trati se cítil hodně silný," řekl Málek. Krčmář nakonec zaostal za vítězným Arndem Peifferem z Německa jen o 4,4 sekundy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články