Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Putin vyslal ruské sportovce do Koreje. Omluvil se jim, "že je vláda lépe neochránila"

Ruský prezident Vladimir Putin se omluvil ruským sportovcům, že je vláda nedokázala lépe ochránit před důsledky dopingové aféry. Šéf Kremlu to řekl při dnešním setkání s členy výpravy, jež bude pod olympijskou vlajkou startovat na únorových hrách v Pchjongčchangu.

Vladimir Putin a ruští sportovci
zdroj: Reuters autor: GRIGORY DUKOR

"Víme, jak je složité dosáhnout ve sportu vítězství. A je to dvakrát složitější, když se sport míchá s určitými záležitostmi, které k němu nepatří. Promiňte, že jsme vás před tím nedokázali ochránit," řekl Putin sportovcům.

Rusko bylo kvůli dopingovému skandálu na ZOH v Soči 2014 z her v Pchjongčchangu vyloučeno. Mezinárodní olympijský výbor však pozval 169 prověřených a "čistých" sportovců, kteří budou moci v Koreji startovat jako neutrální "olympijští sportovci z Ruska" (OAR). Nebudou smět nosit státní symboly a v případě vítězství se jim nebude hrát ruská hymna.

"Přeji vám, abyste nemysleli na to, co doprovázelo vaši přípravu na tyto hry. Soustřeďte se na soutěže, při nichž vás budou sledovat stovky tisíc a miliony fanoušků, kteří vás milují a doufají, že vyhrajete," uvedl Putin.

Je nám líto, video expirovalo.
Putin se rozloučil s ruskými sportovci, hokejisti mu darovali dres

I když se sportovci setkání s prezidentem zúčastnili oblečeni ve schválených teplákových soupravách bez ruských symbolů, akce byla plná patriotických gest. Hvězdy hokejového týmu Pavel Dacjuk a Ilja Kovalčuk darovali Putinovi dres s podpisy členů mužstva a sloganem "Rusko v mém srdci". Někteří sportovci si své "neutrální" bundy rozepnuli, aby byla vidět ruská trikolora.

Olympijských her v Pchjongčchangu by se mělo zúčastnit 168 ruských sportovců, neboť rychlobruslařka Olga Grafová pozvání na protest odmítla.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články