Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Samková skončila ve finále Světového poháru na zádech a obsadila čtvrté místo

Poslední závod ve snowboardcrossové sezoně absolvovala ve švýcarském Veysonnaz Eva Samková. Úřadující mistryně světa útočila stejně jako v Sierra Nevadě na vítězství, ale ve finále opět bez cizího zavinění upadla. Závěrečný podnik Světového poháru vyhrála Italka Michela Moioliová, čímž stvrdila celkový triumf v seriálu.

Eva Samková (vpravo) v závodu SP ve snowboardcrossu
zdroj: EFE autor: Pepe Torres

Finále SP ve snowboardcrossu bylo jednou z mála sportovních akcí, které nebyly zrušeny kvůli pandemii koronaviru. Závod však nejeli reprezentanti USA, Británie a Kanady.

"Je to skvěle připravené a atmosféra je dobrá, ale bylo těžké se soustředit. Do poslední chvíle se řešilo, jestli se pojede - do toho člověk řeší, co bude dělat, až bude doma. Takže taková ta hysterie panuje, i když na horách je to klidnější. Pořád to bylo finále Světového poháru, takže se člověk musí snažit hodně koncentrovat, protože to nebylo jednoduché," řekla Samková v telefonátu pro ČT.

Samková měla ve druhém semifinále horší start, ale na trati se ve druhé klopené zatáčce dostala do čela a náskok do cíle postupně navyšovala.

Ve finále se sešly čtyři nejlepší závodnice této sezony a zároveň stejné kvarteto jako před týdnem ve španělské Sierra Nevadě - Samková, Moioliová, Belle Brockhoffová z Austrálie a Chloe Trespeuchová z Francie.

"Jedu pro Danu, pro Danu Zátopkovou," křičela Samková do kamer na startu s tím, že chce výbornou jízdou uctít památku zesnulé olympijské vítězky v hodu oštěpem Dany Zátopkové. Po povedeném startu se ovšem touha české závodnice záhy rozplynula, protože spadla.

"Velký skok jsem před první klopenkou brzy ukončila. Poslalo mě to na přední nohu, chytila se mi přední hrana a rovnou mě poslala na záda," popsala úřadující mistryně světa moment, který ji připravil o šanci na úspěch.

Moioliová získala křišťálový glóbus už potřetí v kariéře, uspěla i v letech 2016 a 2018. Letos na trůnu vystřídala Samkovou. Závod mužů opanoval také celkový šampion Světového poháru Rakušan Alessandro Hämmerle, jenž křišťálovou trofej obhájil.

Výsledky SP ve snowboardcrossu ve Veysonnaz:

Muži: 1. Hämmerle (Rak.), 2. Visintin (It.), 3. Dickson (Austr.).

Konečné pořadí SP (po 6 závodech): 1. Hämmerle 3960, 2. Sommariva (It.) 3450, 3. Visintin 2930, ...49. Kubičík 74, 53. Koudelka 35,8.

Ženy: 1. Moioliová (It.), 2. Trespeuchová (Fr.), 3. Brockhoffová (Austr.), 4. Samková, ...9. Hopjáková.

Konečné pořadí SP (po 6 závodech): 1. Moioliová 5400, 2. Brockhoffová 4100, 3. Trespeuchová 3340, 4. Samková 3210, ...14. Hopjáková 990.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články