Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Koudelka: Věřím, že tahle sezona byla teprve začátek

Praha – Roman Koudelka má za sebou životní sezonu, posunul se do světové špičky, česká skokanská jednička ale doufá, že příští ročník bude ještě lepší. Koudelka plánuje zapracovat s trenérem Richardem Schallertem na letové fázi a už nyní pilně trénuje.

Roman Koudelka
zdroj: ČTK/DPA autor: Fredrik von Erichsen

Koudelka vyhrál první závod minulé sezony Světového poháru v Klingenthalu a splnil si tak hned dva životní sny. Nejenže triumfoval ve Světovém poháru, ale zároveň se dostal do čela seriálu a v dalším závodu měl na sobě žluté číslo pro vedoucího. Dojem ze skvělé sezony mu hatí nezdary při dvou vrcholech - Turné čtyř můstků a mistrovství světa ve Falunu.

"Konec nebyl ideální, přesto jsem se sezonou hodně spokojený. Ukázala mi nedostatky. Vím, na čem zapracovat, abych v té další byl ještě lepší," řekl. "Výsledky mi dělaly radost, a i když nevyšly dva vrcholy, můj skokanský život to posunulo jinam. Věřím, že to byl teprve začátek a že to v dalším roce zase posuneme," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Koudelka má za sebou nejlepší sezonu v kariéře

Jeho psychiku v sezoně prý nalomila nejasná pravidla o používání kombinéz. Soupeři balancovali na hraně pravidel, často se dostávali za ni. Český skokan se cítil podveden a na jeho výkonnosti se to projevilo. "Do dalších let je to obrovské ponaučení. Neměl jsem se na to soustředit, vyčerpávalo mě to, nechal jsem se vykolejit. Ponaučení z toho vyvodím," ujistil.

"Také zástupci mezinárodní federace přiznali, že se jim to vymklo z rukou a příští rok budou kombinézy kontrolovat důsledněji. Snad to dodrží. Ale tohle je téma, ke kterému se už nechci vracet," prohlásil.

Koudelka už opět tvrdě trénuje  

Koudelka už se nyní připravuje na další sezonu, a to i na sjezdovkách. V minulém týdnu čtyři dny lyžoval od rána do večera, aby jeho stehenní svaly nevyšly ze cviku. Ráno měl náročný trénink v posilovně, ještě těžší ho ale čekají. "Když jsem viděl, co budu dělat ve čtvrtek, tak už teď jsem zpocený," řekl s úsměvem. "Ale nevadí mi trénovat celý rok, spíš mi vadí to cestování."

Po objemové silové přípravě dostane deset dní volno a nejspíš pojede s přítelkyní k moři. "Ale stejně nevydržím jen tak ležet. Nová sezona je za rohem, je třeba se na to připravit," uvedl. S trenérem Richardem Schallertem už mají plán. Po objemové přípravě začne trénink techniky a změny zejména v letové fázi. "Musím se vyvarovat věcí, co se nepovedly," řekl Koudelka.

Příští sezona má vrchol v Turné čtyř můstků a v mistrovství světa v letech. "Možná jsem si na sebe vytvořil trochu tlak, ale vím, kde mám rezervy. Všechny změny se projeví až v další sezoně," uvedl skokan. Chce se soustředit na Turné i Světový pohár. "Chci zase co nejvíc pódiových umístění," řekl. Pro MS v letech zkrátí o další dva centimetry lyže. "To souvisí s tou změnou techniky v letu," vysvětlil. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články