Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Na harrachovském "mamutu" se představí i osm Čechů

Harrachov - V Harrachově finišují přípravy na víkendové závody světového poháru v letech na lyžích. Klání, které má být generálkou na mistrovství světa v příští sezoně, ale ohrožuje vrtkavé počasí, zejména vítr. Favoritem bude při neúčasti nejlepších Norů vedoucí muž SP Gregor Schlierenzauer z Rakouska, domácích skokanů bude na startu osm. Přímý přenos kvalifikace sledujte od 17:55 exkluzivně na našem webu, který nabídne i oba víkendové závody - v sobotu od 16:00 a v neděli od 14:00.

"Všechno, co v Čechách skáče, tak bude o víkendu skákat na mamutu," prohlásil trenér reprezentace David Jiroutek. V týmu jsou čtrnáctý muž průběžného pořadí seriálu Jan Matura, Lukáš Hlava, Roman Koudelka, Jakub Janda, Čestmír Kožíšek, Antonín Hájek, Borek Sedlák a Jiří Mazoch. "Kdyby se podařilo, aby čtyři lidi bodovali, tak bych byl spokojený. Máme na to," řekl Jiroutek.

Výkyvy počasí dělají pořadatelům problémy. Ani ne tak obleva, konání závodů zatím ohrožuje vítr. Harrachov měl v minulosti už mnohokrát kvůli tomu velké potíže. "Předpověď není příznivá, ale ani fatální," řekl šéf organizačního výboru Rostislav Jozífek. "Mění se to z hodiny na hodinu, zatím to vypadá, že pátek a sobota půjde, neděle se zatím neví," dodal.

Déšť ani oteplení potíže nedělají, v Harrachově je sněhu dostatek. V noci se pohybují teploty pod nulou a přes den jen lehce nad ní. "Ve středu ten vítr byl hrozný, v noci byly velké poryvy, ale teď se to trochu uklidnilo," uvedl Jozífek. Důvodem je fronta, která nad Krkonošemi přechází, o víkendu by se opět mělo ochladit. "Hlavně aby se to odskákalo," doufal Jiroutek.

Prim by o víkendu měli vedle Rakušanů hrát i Němci nebo Poláci, kterým se na letech ve Vikersundu dařilo. Naopak kvůli výpadku minulý víkend na domácí půdě do Harrachova nepřijedou nejlepší Norové: aktuálně druhý muž ve světovém poháru Anders Bardal, jeho krajan Anders Jacobsen, druhý skokan z Turné čtyř můstků, ani šestý Tom Hilde.

Bardalova neúčast nahrává Schlierenzauerovi, jenž může zvýšit náskok v čele SP. Rakušan aktuálně vede před norským obhájcem o 243 bodů. Silnými soupeři budou Slovinec Robert Kranjec, který vyhrál druhý norský závod, Polák Kamil Stoch, ale i Švýcar Simon Ammann, jenž na mamutím můstku po nevýrazném začátku sezony ožil. Z Němců by měl o stupně vítězů bojovat zejména Michael Neumayer.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články