Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Čeští skokani jsou před Turné optimističtí, nadějí je Lukáš Hlava

Praha - Pro body do světového poháru a se snem o umístění do desítky v některém ze čtyř závodů odjíždějí čeští skokani na lyžích na Turné čtyř můstků. Největší nadějí je Lukáš Hlava, který se jako jediný z reprezentantů dokázal v sezoně dostat do bodované třicítky. Favoritů na celkové vítězství je hned několik, silní budou zejména Rakušané a Němci. Seriál začne sobotní kvalifikací v Oberstdorfu.

Lukáš Hlava
zdroj: ISIFA

V českém týmu jsou vedle Hlavy také Roman Koudelka, Jan Matura a Čestmír Kožíšek. V nominaci chybí vítěz Turné z roku 2006 Jakub Janda, jenž při špatné formě dal přednost tréninku a závodům v kontinentálním poháru. Hlava je aktuálně ve světovém poháru na 27. pozici. Koudelka vynechal poslední závod v Engelbergu a trénoval s Richardem Schallertem, který mu má pomoci dostat se z výkonnostní krize.

Přestože úvod sezony Čechům nevyšel, je trenér reprezentace David Jiroutek už optimističtější. Týmu totiž vyšla závěrečná příprava v Oberstdorfu, kde Češi skákali s Němci a Nory, navíc jim vyšlo počasí. "Udělali jsme tam zhruba třicet skoků, bylo to super," pochvaloval si kouč.

Hlava s Koudelkou mají nové lyže, celý tým má i nové kombinézy. "Lyže jezdí super, kluci mají výborné nájezdové rychlosti. Kombinézy budeme ještě trochu upravovat, něco jsme okoukali v Oberstdorfu od ostatních," uvedl Jiroutek. "Nejde slibovat desítku, ale je to určitě moje přání," prohlásil trenér.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi míří na Turné 4 můstků

Radost mu dělá Koudelka, který se podle jeho slov dostal na techniku, s níž se loni pravidelně umisťoval v elitní desítce. "Je to ale zatím dost křehké. Jde o to, jak se mu podaří srovnat svoje psycho a fyzično," řekl Jiroutek. "Ale když se mu aspoň trochu povede kvalifikace a dostane hratelného soupeře, myslím, že může být na bodech," připomněl trenér tradiční k. o. systém.

Překvapit může sedmnáctiletý Wellinger

Za největšího favorita na celkové vítězství je považován Rakušan Gregor Schlierenzauer, jenž vyhrál minulý ročník Turné, má aktuálně skvělou formu a vede průběžné pořadí světového poháru. Konkurovat by mu měli krajan Andreas Kofler, který rovněž už má doma trofej z miniseriálu, či Němec Severin Freund s vyrovnanou výkonností.

Na nejvyšší stupínek se ale 6. ledna v Bischofshofenu může dostat i mnoho dalších skokanů. Podle odborníků ještě nikdy nebyla světová špička tak vyrovnaná, vyhrát může až deset závodníků.

Překvapit by mohl sedmnáctiletý německý mladík Andreas Wellinger, který vstoupil do SP jako kometa a aktuálně je na čtvrtém místě průběžného pořadí. Mohl by napodobit slavného Poláka Adama Malysze, který v sezoně 2000/01 Turné senzačně vyhrál a odstartoval tím svou hvězdnou kariéru. "Nemám co ztratit, půjdu do toho naplno a bez obav," prohlásil Wellinger.

Potenciál vyhrát mají také Nor Anders Bardal, obhájce celkového vítězství ve světovém poháru, Rakušan Thomas Morgenstern, Němec Richard Freitag, který měl zejména loni skvělou formu, nebo další rakouský skokan Wolfgang Loitzl, překvapivý vítěz Turné ze sezony 2008/09. Ve hře jsou také Slovinec Jaka Hvala či nestárnoucí Švýcar Simon Ammann.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články