Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

V Čechách jsme trénovali v zimě a bez rukavic, vzpomíná Kovaříková

Ostrava – Pro české krasobruslení je Radka Kovaříková jednou z největších ikon. Mistryně světa z roku 1995, kdy v Birminghamu spolu s Reném Novotným získala zlato, vzpomínala v ČT na svou dlouholetou kariéru. Musela se během ní vyrovnat s přechodem do seniorské kategorie i s nepříliš komfortními tréninkovými podmínkami.

Je nám líto, video expirovalo.
Mistryně světa Kovaříková vzpomíná na svou úspěšnou kariéru

"Měli jsme spoustu bramborových medailí, proti mnoha ruským dvojicím to bylo těžké," vzpomíná Kovaříková na triumf na MS v Birminghamu, kdy v roce 1995 s o dvanáct let starším Novotným získala zlato. Byl to pro ni zřejmě vrchol sportovní kariéry, kterou začala v útlém věku. "Začínala jsem v pěti letech, na ledě jsem vždy byla ráda. Nikdy jsem si v žádném momentu své kariéry neřekla, že bych se na to chtěla vykašlat," říká.

Problémy přitom měla s přechodem mezi kategoriemi. "Byl to pro mě skok z juniorské kategorie žen do seniorské párové, musela jsem se navíc přizpůsobit vysokému partnerovi. Na našem třetím mistrovství jsme ale měli stříbro, na tom šestém zlato," líčí Kovaříková.

"Nebylo pro mě až tak nemožné nacvičovat figury, horší byly podmínky, kdy jsme museli třeba zvedačky dělat bez rukavic a ve studených českých halách. Ve Spojených státech už to bylo lepší, umožnilo nám to lépe trénovat a získat praxi," popsala také problémy s tréninkem, které se svým partnerem Novotným zažívala na začátku 90. let.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články