Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jislová zpracovává trenérskou změnu. Davidová konec Gjellanda nechápe

Vypadá to, že ke změně v realizačních týmech českého biatlonu došlo rychle a nečekaně. Markéta Davidová a Jessica Jislová kupříkladu změnu na pozici trenéra přijaly s rozporuplnými pocity, když uvedly, že takové pohyby musí nejprve zpracovat. Po šesti letech končí Nor Egil Gjelland, jehož nahradili Ital Luca Bormolini a Lukáš Dostál.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Děkuji za všechno, pořád nechápu, že to takhle dopadlo," uvedla Davidová, která pod Gjellandovým vedením získala zlatou medaili na mistrovství světa v Pokljuce 2021.

Emmons a Gjelland jako podpory

Sedmadvacetiletá Davidová dříve uvedla, že Gjelland byl spolu se střeleckým trenérem Mattem Emmonsem hlavním důvodem, proč uplynulou sezonu dokončila. Emmons odešel již v březnu na vlastní žádost.

"Letos jsem ji (chuť) hodněkrát ztratila a můžu říct, že kdyby tady nebyli Matt s Egilem, tak sezonu rozhodně letos nedojedu," uvedla pro Radiožurnál Sport.

Padesátiletý Gjelland vedl biatlonistky od roku 2018, kdy vystřídal ve funkci Zdeňka Vítka. Podílel se také na bronzových medailích Lucie Charvátové a smíšené štafety na MS v Anterselvě. Odchod norského kouče komentovala s rozpaky i Jislová.

"Tohle je pro mě hodně náročná biatlonová změna, kterou se ještě pořád snažím nějak zpracovat. Egil přišel ve chvíli, kdy jsem už biatlon ani neměla ráda a nebyla jsem si jistá, jestli má vůbec cenu pokračovat. Má velikou zásluhu nejen na tom, jaká jsem po těch společných letech biatlonistka, ale i jaký jsem člověk," prohlásila Jislová.

Jislová doufala ve spolupráci do Her

"Doufala jsem, že dohromady zvládneme ještě jednu olympiádu, ale bohužel teď se naše cesty rozcházejí. Nepochybně si dál ve svoji kariéře ponesu všechno, co mě za posledních šest let naučil a snad i díky tomu dosáhnu dalších pěkných výsledků," doplnila Jislová.

Poslední sezona českým biatlonistům nevyšla. Po 14 letech nebyli ani jednou na stupních vítězů.

Bormolini, starší bratr bývalého italského reprezentanta Thomase, který je partnerem bývalé biatlonistky Evy Puskarčíkové, působil dříve jako trenérský školitel Mezinárodní biatlonové unie. Paralelně pracoval také u národních týmů Austrálie, Jižní Koreje a Nového Zélandu.

"Vnímali jsme, že po nevydařené sezoně potřebuje reprezentace nový impulz. A dva roky před olympijskými hrami je poslední šance takový krok uskutečnit," uvedl prezident svazu Jiří Hamza.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články