Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Snová štafeta, pak výbuch. Češky v Soldier Hollow zářily, nakonec dojely páté

Štafeta českých biatlonistek zajela na Světovém poháru v americkém Soldier Hollow nejlepší závod sezony. Dlouho to dokonce vypadalo na stupně vítězů, Lucie Charvátová se ale na posledním úseku nevyhnula dvěma trestným kolům. Zvítězily Norky. Přímé přenosy a zpravodajství ze SP sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Tereza Voborníková
zdroj: ČTK/AP

"Špatný, hrozný pocit. Šlo to určitě zvládnout líp. Tady je program náročný, sil jsem moc neměla, jela jsem tam s Elvirou, a ta si se mnou dělala, co chtěla. Byla to zásluha holek, předávaly mi to na třetím místě, to bylo krásný. Ale mohlo to dopadnut líp, všechnu vinu beru na sebe," řekla Charvátová České televizi.

Závod rozjela nejspolehlivější střelkyně českého týmu této sezony Jessica Jislová a po čisté položce odjížděla na čtvrtém místě s minimálním odstupem pěti vteřin na vedoucí Norku Arnekleivovou.

Na další zastávce Jislová jednou dobila a Tereze Voborníkové, která nově obstarala druhý úsek, předávala na šestém místě a střelecký trenér Matt Emmons ji v cíli chválil.

"Je o dost větší teplo, takže na stojku jsem cítila, že ztrácím vědomí. Snažila jsem se hodně dýchat, abych si to pohlídala, a byla jsem ráda, že jsem to dobila napoprvé," řekla Jislová v rozhovoru pro ČT sport.

"Druhé kolo jsem se snažila zvolnit, nechtěla jsem holky více dohánět. Spíše jsem si říkala, že si to pošetřím, a předávala jsem v kontaktu," doplnila.

Na čele zůstávaly Norky skrze Lienovou, na čistých pět si ovšem poradila i Voborníková s mankem necelé půl minuty na čelo.

Zatímco Francouzky musely kvůli Braisazové-Bouchetové na trestné kolo, z prvního místa vyrážela Němka Grotianová následována Lienovou.

Voborníková: Měla jsem štěstí

Voborníková byla po další perfektní střelbě pátá, přičemž její ztráta se nenavyšovala. Naopak ještě dokázala dostihnout Rakušanku Rothschopfovou a Markéta Davidová tak pokračovala na čtvrtém místě.

"Měla jsem asi dost štěstí, že jsem jela za Italkou (Auchentallerová, pozn. red.) pokaždé, vždy jsem přijela vydejchaná a jsem ráda, že už to je druhá štafeta v pořadí takhle čistá. Mám z toho radost," vyprávěla Voborníková.

Davidová opravovala nadvakrát a držela pozice, desetisekundový odstup na třetí Švédky v průběhu kola stáhla a Hannu Öbergovou předjela. V následném "rozstřelu" byla česká jednička lepší, protože na rozdíl od severské biatlonistky nemusela opravovat.

"Mám z toho dobrý pocit, jedna dobíjená mě ale mrzí. Chtěla jsem to udělat rychle a vymstilo se mi to," hovořila Davidová.

Potěšená Davidová

Po dlouhé době byla spokojená. "Už ve sprintu jsme závody zajely docela dobře, nálada byla dobrá, holky to super rozjely, takže bylo fajn jet vepředu a mít s kým jet," dodala.

Češky jely perfektní závod, ale na finiš šla Charvátová. Ta však uvážlivě odstřílela čistě a držela třetí místo, Elvira Öbergová ji ale v dalším kole o šest sekund trhla.

Jako položka pravdy se ukázala ta poslední. Třetí místo nebylo nereálné, Charvátová ale tíhu tlaku neunesla a po dvou trestných okruzích odsoudila Češky na konečné páté místo. Na čtvrtou Rakušanku Gandlerovou jí chyběly čtyři vteřiny. Zvítězily Norky s finišující Tandrevoldovou, druhé byly Němky, třetí Švédky.

SP v Soldier Hollow pokračuje v sobotu v noci SEČ sprinty biatlonistů, program pak zakončí nedělní stíhací závody. Elitní seriál se následně přesune do kanadského Canmore, kde celý ročník skončí.

Výsledky:

 1. Norsko (Arnekleivová, Lienová, Knottenová, Tandrevoldová) 1:04:15,5 (0 tr. okruhů + 5 dobíjení), 2. Německo (Hettichová-Walzová, Grotianová, Voigtová, Kinková) -17,2 (0+7), 3. Švédsko (Magnussonová, Brorssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -42,0 (0+10), 4. Rakousko -1:36,0 (0+5), 5. Česko (Jislová, Voborníková, Davidová, Charvátová) -1:40,5 (2+6), 6. Francie -2,01,8 (2+10).

Konečné pořadí ženských štafet (po 5 závodech): 1. Norsko 376, 2. Švédsko 345, 3. Francie 325 ...7. Česko 195.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články