Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Asi můj druhý nejlepší rozjezd sezony vůbec, těší Moravce. Jak se na sprint naladily Češky?

A jede se dál. A zase v Kontiolahti. Světový pohár v biatlonu má na programu opět sprinty. Ondřej Moravec se může spolehnout na stoprocentní střelbu, ta ovšem zatím schází jeho týmovým kolegyním. Pomohlo pilování s trenérem Egilem Gjellandem? Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz. Ten první –⁠ z mužského sprintu –⁠ začíná přesně ve 13:00.

Ondřej Moravec na SP v Oberhofu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

V Kontiolahti hlavně v úterý nasněžilo, což závodníky muselo potěšit už jen z toho důvodu, že technický sníh, který mají organizátoři k dispozici, se měnil minulý týden spíše v jeden velký tankodrom.

Ten zvláště biatlonistkám přidělával značné vrásky na čele a síla v nohách ubývala rychleji, než bylo záhodno. "Na začátku to bylo rozbitý dost, vzadu zase spíš ledový plotny," štvalo Markétu Davidovou.

Po přírodní nadílce je teď ale stopa rozhodně tvrdší. 

"Trochu se to hrabe, dělají se takový stopy, když do toho připadá čerstvý sníh, takže se to postupně uducává. Rozhodně je tohle příjemnější a lepší varianta," řekl Michal Krčmář v rozhovoru pro ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisté si v Kontiolahti pochvalují tvrdší sníh a pilovali střelbu

Z českého týmu si na trať, která byla navíc v některých pasážích velmi úzká, předtím stěžovaly prakticky všechny reprezentantky. 

A když se k tomu přidala i značně nepřesná střelba, pocit z úvodních klání neměly Davidová a spol. příliš valný.

Ve čtvrtek, kdy se ve Finsku pojedou opět sprinty na 10, resp. 7,5 km se šedesáti nejlepšími biatlonisty, by se oproti víkendu měla změnit i teplota.

Předpověď hlásí pád zhruba o dva stupně na tři pod nulou.

"Evidentně na tom moc dobře nejsem, když střílím tak, jak střílím. Asi se musím ještě trochu rozstřílet v tom závodním tempu," přemýšlela Davidová.

Tu tak mohlo z posledních dní potěšit hlavně umístění ve finálové desítce ankety Sportovec roku 2020.

"Potřebujeme určitě víc pracovat a každý za sebe musí být důslednější v tom, co v závodě dělá," řekl trenér Egil Gjelland.

Češi v akci

Michal Krčmář (12), Jakub Štvrtecký (14), Ondřej Moravec (31), Tomáš Krupčík (51), Adam Václavík (75)

Zatímco Češky tak s norským koučem a jeho asistentem Jiřím Holubcem mohly během třech dnů prozkoumat data a zapracovat na mušce, Ondřej Moravec byl po individuálu a sprintu spokojený díky pátému a desátému místu nadmíru.

V obou závodech zastřílel bez jediné chyby a úsměvy rozdával šestatřicetiletý matador na všechny strany.

"Marně vzpomínám, jestli jsem takový rozjezd někdy měl, asi je můj druhý nejlepší vůbec," uvedl.

Před šesti lety začal zimu druhým místem ve sprintu v Östersundu. A taktéž tehdy bezchybně.

Nutno podotknout, že za Moravcem tentokrát nezaostal ani Krčmář postupně jedenáctým a šestnáctým flekem v součtu s jednou minelou.

"Je to pardál," vysekl Krčmář poklonu nejstaršímu členovi týmu za jeho první dva výkony. 

"Na trati to ještě není ono, s tím nejsem spokojený, ale na střelnici super," dodal devětadvacetiletý stříbrný medailista ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu.

Spolu s Moravcem a Davidovou si tak alespoň o víkendu přičetli první body do tabulky.

Češky v akci

Lucie Charvátová (10), Markéta Davidová (12), Eva Puskarčíková (32), Jessica Jislová (75), Tereza Voborníková (92)

Favority jsou Johannes Bö a Hanna Öbergová, ale do čela závodu jistojistě promluví i další členové norského a švédského týmu. Nebo někdo jiný?

Po sezonním otvíráku se nyní v Kontiolahti pojede na přeskáčku. Po sprintech přijdou v sobotu na řadu stíhací závod biatlonistů a ženská štafeta, v neděli naopak.

První trimestr nové sezony uzavřou od 11. prosince dva díly Světového poháru v Hochfilzenu. V rakouském středisku se pojedou dvakrát sprinty a stíhačky.

Ty doplní ještě štafety a čtyři dny před Štedrým dnem také poprvé v ročníku oblíbené závody s hromadným startem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články