Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Fourcade: Žil jsem svůj sen. Jsem hrdý na to, co jsem dokázal

Svůj poslední závod v kariéře absolvoval ve finském Kontiolahti dnes již legendární francouzský biatlonista Martin Fourcade. I když si završení své profesionální kariéry, kterou před lety zahájil na tomtéž místě vítězstvím ve stíhacím závodě, představoval trochu jinak, mohl se zde z prvenství ve stíhačce radovat znovu a odejít z biatlonu jako vítěz.

Martin Fourcade
zdroj: ČTK/AP autor: Jussi Nukari

Martin Fourcade včera překvapil své fanoušky i celý biatlonový svět svým rozhodnutím ukončit kariéru, kterou bezprostředně po konci sezony mohl sám zhodnotit. "Je to speciální. Žil jsem svůj sen tím, že jsem mohl více než deset let závodit v biatlonu. Samozřejmě jsem si svůj konec představoval trochu jinak a chybí mi zde fanoušci, ale když jsem začínal v lesích v Pyrenejích, také tam nebyli fanoušci," uvedl Fourcade.

V profesionálním biatlonu strávil roky a předvedl spoustu nezapomenutelných výkonů. "Jsem hrdý na to, co jsem dokázal a na to, že jsem během té doby objevil sám sebe. Dnešek pro mě znamená krásný způsob, jak celý příběh zakončit," vysvětlil.

V posledním závodě sezony svedl tuhý souboj s norským konkurentem Johannesem Thingnesem Bö o celkové vítězství ve světovém poháru.

I když doběhl do cíle jako první, na velký křišťálový globus jeho výkon nestačil. Johannes Bö si jeho zisk pojistil čtvrtým místem. "Je dobře, že křišťálový glóbus má Johannes. Jak říkáme my ve Francii – král je mrtev, ať žije král," usmíval se.

Koncem kariéry Martina Fourcada však francouzské biatlonové úspěchy nekončí. Za hvězdným biatlonistou čekají další závodníci, kteří od něj převezmou pomyslné žezlo, a to v čele s Fillon Mailletem a Jacquelinem.

I když sám již závodit nebude, je si jistý, že jeho pokračovatelé budou dostatečně silní. "Díky tomu odcházím volný. Před deseti lety ve Vancouveru jsem to byl já, kdo převzal štafetu. Dnes jsem hrdý na to, že jsem to předal svým kamarádům, Émilienovi a Quentinovi, kteří budou moci štafetu za dalších deset let předat novým mladíkům," přemítal Fourcade.

"Je to pro mě velmi emotivní," přiznal, "ale jak jsem řekl, bylo to jako žít svůj sen. A pokud budu plakat, budou to slzy radosti," uzavřel Fourcade.

Za svou úctyhodnou kariéru nasbíral Martin Fourcade celou řadu medailí. Pětkrát se stal olympijským vítězem a třikrát světovým šampionem. Celkem sedmkrát potom triumfoval v celkovém hodnocení světového poháru, naposledy v sezoně 2017/2018.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články