Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

České biatlonistky na nejlepší ve sprintu v Pokljuce nestačily. Dominovala Mäkäräinenová

Vstup do sezony Světového poháru měla nepovedený, ale Kaisa Mäkäräinenová ukázala, že výkon ve vytrvalostním závodě byl spíše náhodou. Obhájkyně velkého křišťálového glóbu si chuť spravila v Pokljuce ve sprintu na 7,5 km, kde jí sedla střelba i běh a dojela si pro jasné vítězství. Nejlepší Češkou byla Eva Puskarčíková, která skončila dvaadvacátá.

Eva Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Ve vytrvalostním závodě to českým barvám zacinkalo. Ve sprintu už to bylo horší. Ne že by reprezentantky neměly šanci na lepší umístění, jenže žádná z nich nedokázala předvést jak solidní střelbu, tak dobrý běh.

Markéta Davidová, která šla do závodu nabuzená životním bronzem z úvodního vystoupení, opět na trati zářila. Jen čtyři soupeřky si na lyžích počínaly lépe než ona. Jenže háček byl ve střelbě.

Při ležce minula třetí ranou. Při stojce zase zamířil vedle druhý projektil z její zbraně.

To trio Veronika Vítková, Eva Puskarčíková a Jessica Jislová si s malorážkou počínalo o poznání lépe. Všech deset terčů poslaly dolů. V jejich případě však chyběl k úspěchu lepší běh, v němž už od prvního mezičasu nabíraly ztrátu.

Bronzová z olympiády ze sprintu Vítková v této statistice dokonce patřila mezi nejhorší a na lyžích zaostala za vítězkou o minutu a 50 sekund. "Nevím, čím to je. Při mém fyzickém rozpoložení to na nic lepšího nebylo. Jsem strašně tuhá," řekla zklamaně v cíli.

Nejlépe z Češek vyšla ze sprintu Puskarčíková, která obsadila konečnou dvaadvacátou příčku. "Opět jsem byla na střelnici opatrnější a zaměřila jsem se na přesnost. Jsem ráda, že to vyšlo, i když jsem tam strávila hodně času. Bylo to náročné a na trati jsem byla poměrně tuhá," přiznala s tím, že se ale cítí mnohem lépe než loni na startu ročníku. "Věřím, že se to bude rozjíždět a bude to lepší a lepší."

Na body dosáhlo i duo Jislová (31. místo) a Davidová (32.) Vítková byla 47. a nejhůře si vedla Lucie Charvátová, jež po čtyřech minelách na střelnici a pomalejším běhu skončila na 86. místě.

Boj o medaile si tak tentokrát uzmuly pro sebe hlavní hvězdy. Nejzářivější výkon předvedla Finka Kaisa Mäkäräinenová. Zkušená královna loňské sezony Světového poháru ve vytrvalostním závodě skončila až třicátá, když na střelnici čtyřikrát chybovala. Tentokrát to ovšem byla jiná písnička.

Kaisa Mäkäräinenová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Darko Bandic

Běžecky na pětatřicetiletou závodnici nikdo neměl. Už od prvního mezičasu si vytvářela náskok a o první místo přišla pouze ve dvou momentech  po střelbách. Na nich totiž bezchybný "kulomet" předvedla Italka Dorothea Wiererová. Zejména stojka za 20 sekund byla obdivuhodná a do závěrečného kola šla s náskokem 2,6 sekundy.

Jenže Mäkäräinenová, rovněž čistě střílející, potvrdila, že na lyžích na ni tentokrát nikdo nemá. Už na dalším mezičase Finka vedla o téměř 9 sekund a v cíli měla v konečném součtu před druhou Wiererovou odstup 14,7 sekundy. Na bronzové příčce s celkovým mankem 42,1 vteřiny dorazila Francouzka Justine Braisazová.

Mäkäräinenová si dojela pro čtyřiadvacátý triumf v SP v kariéře a díky solidním odstupům bude mířit za dalším také v nedělní stíhačce. Přímý přenos z ní sledujte na ČT2 a webu ctsport.cz od 14:15.

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):

Ženy - sprint 7,5 km: 1. Mäkäräinenová (Fin.) 20:08,1 (0 tr. okruhů), 2. Wiererová (It.) -14,8 (0), 3. Braisazová -42,1 (0), 4. Simonová (obě Fr.) -44,6 (0), 5. Vittozziová (It.) -46,9 (1), 6. P. Fialková (SR) -48,9 (1), 7. Pidhrušná (Ukr.) -49,0 (0), 8. Pavlovová (Rus.) -53,6 (0), 9. Preussová -59,9 (1), 10. Weidelová (obě Něm.) -1:00,7 (0), ...22. Puskarčíková -1:16,4 (0), 31. Jislová -1:34,0 (0), 32. Davidová -1:35,1 (2), 47. Vítková -1:50,9 (0), 86. Charvátová (všechny ČR) -3:37,1 (4).

Průběžné pořadí SP (po 2 z 26 závodů): 1. Wiererová 90 b., 2. Hojniszová (Pol.) 84, 3. Džymová (Ukr.) 81, 4. P. Fialková 81, 5. Vittozziová 78, 6. Mäkäräinenová 71, ...10. Davidová 57, 21. Puskarčíková 34, 43. Jislová 10, 52. Vítková 3.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články