Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Je jasno. Biatlonistky povede Gjelland, muže Vítek s dalším Norem Bratlim

Novým trenérem českých biatlonistek bude norský olympijský vítěz Egil Gjelland. Jejich dosavadní kouč Zdeněk Vítek povede muže s norským asistentem Andersem Magnusem Bratlim. Střeleckou konzultantkou u týmu mužů bude olympijská vítězka Kateřina Emmons. Potvrzen byl i přechod dosavadního šéftrenéra Ondřeje Rybáře do funkce sportovního ředitele svazu.

Štafeta biatlonistů na MS v Hochfilzenu
zdroj: Reuters

"Poprvé v historii přivádíme k české reprezentaci zahraniční trenéry. Očekáváme, že Egil i Anders k nám přinesou zkušenosti ze země, která je biatlonovou i lyžařskou velmocí," prohlásil prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Čtyřiačtyřicetiletý Gjelland je olympijským vítězem ve štafetě ze Salt Lake City 2002, o čtyři roky dříve v Naganu získal ve stejné disciplíně stříbro. Má také šest medailí z mistrovství světa včetně dvou zlatých. "Egil je jeden z nejlepších světových trenérů, a i přesto, že teď dva roky netrénoval. Myslím si, že je to nový impuls pro český biatlon," sdělil Hamza.

Do roku 2014 vedl Gjelland norskou reprezentaci žen, v níž byly jeho svěřenkyněmi i olympijské vítězky a mistryně světa Tora Bergerová a Tirill Eckhoffová. Následně působil u týmu mužů, do kterého patřili legendární Ole Einar Björndalen, Emil Hegle Svendsen nebo současné hvězdy bratři Johannes a Tarjei Böové. "Absolvovali jsme s ním nějakých pět tréninků, už teď jedeme podle jeho plánů a hned na prvním tréninku nám začal mluvit i do střelby, začal s námi komunikovat, říkat nám co a jak," uvedla Gjellandova nová svěřenkyně Veronika Vítková.

Vítkovi bude u mužů pomáhat Bratli. "Přicházím do skvělého týmu, který má silný potenciál a je profesionálně vedený. Přesto věřím, že mnohé z norské školy mohu českému biatlonu dát a sám se mnohému také naučím," uvedl trojnásobný mistr světa z mistrovství světa juniorů 2005, který posléze trenérské řemeslo vystudoval na univerzitě v Lillehammeru. Společně s ním bude v roli asistenta působit u mužů Aleš Ligaun.

Další novinkou je angažmá olympijské vítězky z Pekingu Kateřiny Emmons, která bude působit v roli střelecké konzultantky. "Všichni nám vyčítali, že máme špatnou střelbu, tak koho jiného angažovat než trojnásobnou olympijskou medailistku, kterou je Katka," pousmál se Hamza.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonistky povede Nor Gjelland. Emmons bude radit se střelbou

Reprezentační áčka jsou o něco užší

Po konci jednoho olympijského cyklu se mírně zúžily týmy mužů a žen. V A týmu mužů je pětice Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Adam Václavík a Tomáš Krupčík. Tým žen tvoří kvarteto Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová a Markéta Davidová.

"Někteří sportovci končí po vrcholu, který pro ně představuje právě olympiáda, další už v novém cyklu pro sebe mnohdy nevidí výzvu. Věříme, že během nadcházejícího olympijského cyklu se do seniorské reprezentace postupně prosadí členové juniorských týmů," nastínil Rybář.

Reprezentační týmy mužů a žen

MUŽI

Trenéři: Zdeněk Vítek, Anders Magnus Bratli, Aleš Ligaun

Sportovci:

A – Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Adam Václavík, Tomáš Krupčík

B – Milan Žemlička, Ondřej Hošek, Jakub Štvrtecký (junior)

ŽENY

Trenéři: Egil Gjelland, Jiří Holubec, Tomáš Kašpar

Sportovkyně:

A – Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Markéta Davidov

B – Lucie Charvátová, Ludmila Horká, Anna Tkadlecová, Natálie Jurčová, Tereza Vinklárková (juniorka)

JUNIORSKÉ REPREZENTACE

Junioři

Trenér Michael Málek: Vítězslav Hornig, Mikuláš Karlík, Tomáš Mikyska, Jakub Kocián, Lukáš Mareček, Josef Kabrda, Ondřej Mánek, Petr Kánský

Juniorky

Trenér Aleš Lejsek: Petra Suchá, Karolína Dusilová, Eliška Svobodová, Eliška Teplá, Tereza Voborníková, Iva Křižovičová, Barbora Smetanová, Veronika Macková

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články