Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Koukalová nenašla ve sprintu konkurentku a vyhrála druhý závod v řadě

Oberhof – Gabriela Koukalová navázala vítězně na poslední triumf v závodu s hromadným startem v Novém Městě na Moravě. V německém Oberhofu zvládla sprint ze všech biatlonistek nejlépe a slaví třetí výhru v sezoně. Druhou Finku Kaisu Mäkäräinenovou porazila o více než 21 sekund. Třetí skončila Francouzka Marie Dorinová Habertová. Eva Puskarčíková skončila 42. Lucie Charvátová nezvládla střelbu a po šesti chybách dojela v poli poražených. Do stíhačky nepostoupila ani Jessica Jislová.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Je to úžasný pocit! Opět jsem si vzpomněla na Nové Město, když jsem stála na nejvyšším stupínku a byla jsem dojatá," řekla Koukalová Radiožurnálu.

Koukalová předvedla obvyklou střelbu na jistotu a k tomu výtečně běžela. Na lyžích byla pomalejší o 24 a půl sekundy než Mäkäräinenová, všechny ostatní porazila. V součtu s přesnými zásahy však jistě zvítězila a do stíhačky si ponese nadějný náskok.

"Předvedla perfektní výkon. Malinko nás napínala vleže, protože ta položka byla dost dlouhá. Druhý nejlepší běžecký čas – parádní výkon," shrnul vystoupení Koukalové trenér Zdeněk Vítek.

Ve sprintu se radovala z prvenství naposledy loni v únoru, kdy uspěla v americkém Presque Isle. V Oberhofu se dosud nikdy v individuálních závodech na medailové pozice neprosadila, dosáhla tam nejvýš na šesté místo. Pokud Koukalová vyhraje také stíhačku, dostane se do čela pořadí SP před Němku Lauru Dahlmeierovou, která si dává pauzu a v Oberhofu chybí.

Závod přinesl návrat Darji Domračevové po dlouhé odmlce. Běloruska se v létě vdala za norskou legendu Oleho Einara Björndalena a na začátku října porodila dceru. Už po třech měsících se vrátila do seriálu. Na střelnici nicméně udělala dvě chyby a v běžecké stopě to ještě nebylo ono. Skončila 37.

V Oberhofu nestartuje Veronika Vítková, která po závodech v Novém Městě prodělala chřipku. "Na Nový rok jsem začala trénovat, teď už se pomalu dostávám do rychlejších a silovějších tréninků. Doufám, že budu připravená na další kolo Světového poháru v Německu," uvedla.

Co přinesl sprint biatlonistek?

V oberhofském areálu vládl mráz. Teploměr na startu ukazoval -7 stupňů Celsia. Jako první se na trať vydala Gabriela Koukalová, vítězka posledního závodu s hromadným startem v Novém Městě na Moravě.

S přehledem a s jistotou vyčistila všech pět terčů a po trati letěla. Také stojku si pohlídala a v cíli mohla jen čekat.

Favoritky rozjely závod podle očekávání. Mäkäräinenová, Dorinová Habertová nebo Dorothea Wiererová nechybovaly a byly na mezičasu po první střelbě rychlejší než česká závodnice.

Závod si hned v úvodu odstřelila Charvátová. Čtyři chyby znamenaly konec nadějí na dobrý výsledek. Ani následné dvě minely vestoje ničemu nepomohly.

Wiererová sice závěrčenou položku zvládla bez zaváhání, ale jela mnohem pomaleji než Koukalová. Hrozbou pro českou závodnici byly zejména Mäkäräinenová s Dorinovou Habertovou. Jenže Francouzka se netrefila jednou, Finka dokonce dvakrát. Poté, co minula i Aymonierová, nemohlo být o vítězce pochyb.

Puskarčíková minula první a poslední ranou a jejím hlavním cílem se stalo umístění na bodech. První čtyřicítka jí však souzena nebyla. Zajímavostí ale je, že ze všech biatlonistek střílela nejrychleji.

Poslední z Češek na startu Jessica Jislová dokončila závod s bilancí 1+3 a na kvalitní výsledek nedosáhla.

V sobotu jsou v Oberhofu na programu stíhací závody, v neděli zastávku SP v německém středisku uzavřou závody s hromadným startem. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Výsledky sprintu žen v Oberhofu

1. Koukalová (ČR) 22:28,5 (0 trest. okruhů), 2. Mäkäräinenová (Fin.) -21,3 (2), 3. Dorinová-Habertová -24,0 (1), 4. Chevalierová (obě Fr.) -30,6 (0), 5. Hammerschmidtová (Něm.) -35,9 (0), 6. Wiererová (It.) -46,8 (0), 7. Pidhrušná (Ukr.) -51,3 (0), 8. Gwizdoňová (Pol.) -56,4 (0), 9. Aymonierová (Fr.) -1:02,5 (2), 10. Sloofová (Švéd.) -1:12,9 (0), ...42. Puskarčíková -2:10,2 (2), 75. Charvátová -3:56,2 (6), 77. Jislová (všechny ČR) -4:00,3 (4).

Průběžné pořadí SP (po 9 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová (Něm.) 410, 2. Mäkäräinenová 366, 3. Koukalová 365, 4. Dorinová-Habertová 339, 5. Wiererová 298, 6. Braisazová (Fr.) 277, ...10. Puskarčíková 227, 18. Vítková (ČR) 177, 41. Charvátová 52.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články