Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Biatlonisté si dnes připomněli první účast Československa na MS před 50 lety

Letos je to přesně 50 let od doby, kdy českoslovenští biatlonisté poprvé závodili na mistrovství světa. Kompletní tým ze šampionátu v Norsku se dnes po půlstoletí sešel znovu na biatlonové střelnici.

 

Účastníci MS v biatlonu 1965
zdroj: ČT4

Čtveřice průkopníků československého biatlonu nastoupila v obou závodech šampionátu v roce 1965 – v závodě jednotlivců i jako štafeta. Bývalí reprezentanti dnes zavzpomínali na atmosféru mistrovství v roce 1965. "Bylo to jedinečné, když nás povzbuzoval princ Olaf. To byl zážitek, " řekl Egon Hofmann. Při světové premiéře se čeští biatlonisté seznamovali s řadou nepoznaných okolností – při závodě je například zaskočilo prudké norské slunce. "Vestoje jsme nic neviděli, Norové a další seveřané měli upravené kšilty a nesvítilo jim to do očí. My jsme tak na poslední střelbě ztroskotali, " popsal situaci Ladislav Mundil.

O čtyři roky později skončila biatlonová štafeta Československa na mistrovství světa čtvrtá – tak vysoko zatím nedosáhla ani současná mužská generace. "Do dneška to čtvrté místo máme jako nejlepší umístění české a českolovenské štafety, tak ať se kluci snaží," dodal Pavel Ploc starší.

Je nám líto, video expirovalo.
Českoslovenští biatlonisté se sešli po 50 letech od MS



 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články