Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Klub fair play ocenil lyžařku Jeriovou-Peckovou

Trojnásobná olympijská medailistka v běhu na lyžích Květa Jeriová-Pecková získala hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2023. Klub svou dlouholetou předsedkyni na slavnostním vyhlášení v Praze ocenil za celoživotní postoj a propagaci fair play.

Květa Jeriová-Pecková
zdroj: ČTK

Pecková získala v Lake Placid 1980 i o čtyři roky později v Sarajevu olympijský bronz v závodu na 5 km, v roce 1984 byla také finišmankou stříbrné štafety. Po skončení aktivní kariéry učila na litoměřickém gymnáziu a spolukomentovala televizní sportovní přenosy.

Čtrnáct let byla Pecková předsedkyní Českého klubu fair play, než předala žezlo současné předsedkyni Šárce Strachové. Pracovala i ve vedení Evropského hnutí fair play.

Nyní je čestnou předsedkyní Českého klubu fair play. Tyto hodnoty zastává celoživotně. "Myslím, že je hrozně důležité, aby měl člověk čisté svědomí. To se týká všech oblastí života. Je to důležité v jakékoliv činnosti. Sport je velmi dobrým učitelem, ale většinou základy dostává člověk doma při výchově. Je důležité, aby se pak pokračovalo ve škole, ve sportu, ve všech činnostech, do kterých se člověk pustí," řekla na pódiu.

Za férové sportovní činy obdrželi diplomy například příbramský hokejista Petr Josefus, jihlavský baseballový trenér Jáchym Brabec nebo brankářka libereckých fotbalistek Iva Pižlová, která bez ohledu na nebezpečnou situaci před svou brankou přestala hrát a spěchala na pomoc zraněné soupeřce.

Český klub fair play ocenil také čin horolezců Radoslava Groha a bývalého pražského primátora Pavla Béma. Ti se v pohoří Karákoram v severním Pákistánu podíleli na náročné záchraně krajanky, která měla po uklouznutí a pádu do několikasetmetrové hloubky poraněnou hlavu a zlomenou nohu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články