Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Kožíšek se proměnil v trenéra: V této zimě to na medaile není, prohlásil

Velmi rychlou proměnou ze závodníka v trenéra prošel běžec na lyžích Dušan Kožíšek. Po uplynulé zimě ukončil profesionální kariéru a od jara se stal asistentem u mužského národního týmu. Svěřencům předává své zkušenosti především ze sprintů, ze kterých má dvě medaile z mistrovství světa.

Sport
zdroj: ČT4

"Přechod je složitý. Teprve se do té situace dostávám a peru se s ní," řekl Kožíšek.

Po zimě ukončili sezonu Kožíšek i Martin Jakš - poslední dva členové úspěšné generace, která v čele s Lukášem Bauerem a Martinem Koukalem pravidelně vozila cenné kovy z olympiád i mistrovství světa a patřila do špičky ve Světovém poháru. "Když si vzpomenu na naše výsledky, tak je neskutečný, jak se nám dařilo. Cesta zpět bude určitě trnitá a běh na dlouhou trať," konstatoval Kožíšek.

První bronz ve sprintu dvojic pětatřicetiletý Kožíšek vybojoval v roce 2005 v Oberstdorfu s Koukalem, současným šéfem juniorské reprezentace a osobním koučem nadějné Barbory Havlíčkové. "S Martinem se bavíme a konzultujeme tréninky. Vzpomínky jsou silné na společné i individuální závody," uvedl Kožíšek, jenž druhý bronz ve sprintu dvojic na světovém šampionátu přidal v Sapporu 2007 s Milanem Šperlem.

Současnou českou jedničkou je dvaadvacetiletý Michal Novák, který dosud ve Světovém poháru bodoval dvakrát. "Je hodně cílevědomý a talentovaný. Pokud mu bude sloužit zdraví, mohlo by se mu podařit navázat na naše historické výsledky," prohlásil Kožíšek, ale uvědomuje si, že medaile hned tak nepřijdou. "Základna je bohužel dost malá. Pokud budu realista, tak v této zimě to na medaile není," doplnil.

Rád by se podílel na tom, aby se čeští běžci v budoucnu vrátili mezi elitu. Kožíšek se o to začal snažit díky svým zkušenostem ze sprintů. "Do nabitého programu jsme zařadili jedno sprintové soustředění. Víc se bohužel nepodařilo, ale všichni si to pochvalovali. Na samostatný sprinterský tým je základna malá. Kromě reprezentace tady není moc mužů, kteří v současné době lyžují," upozornil Kožíšek.

Přitom nechybělo mnoho a s lyžováním nemusel mít nic společného. Už dokonce pracoval v oboru informačních technologií. "Programoval jsem stránky, ale zvažoval jsem i funkci kondičního trenéra," pokračoval Kožíšek.

Do reprezentace ho přitáhl nový kouč mužů Vasil Husák. "Oslovil mě, protože mám zkušenosti ze sprintů a mohli bychom se vzájemně doplňovat. Přišlo mi, že si budeme rozumět, takže jsem nabídku přijal."

Se závodníky hledají cestu ke vzájemnému respektu. Sám se učí, jak běžce řídit, a zjistil, kolik času práce trenéra zabere. "Od rána do večera se prakticky nezastavím. Zařizují se sportoviště, plánují tréninky, babrá se v technice a rozebírá se to se závodníky. Časově i psychicky to je náročné," zakončil Kožíšek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články