Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Běžec Razým: Nečekal jsem to, ale je to jen průběžné pořadí

Praha - Osmé místo drží po dvou etapách prozatím nejlepší z českých běžců na Tour de Ski, Aleš Razým. Jen pár vteřin před sebou má obhájce titulu Rusa Alexandra Legkova a norskou hvězdu Pettera Northuga.

Běžec Aleš Razým
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Je to překvapivé. Je to příjemné, ale je to jen průběžné pořadí," komentoval sedmadvacetiletý Razým dosavadní vývoj Tour de Ski. Razým zvládl dobře úvodní prolog v Oberhofu a v bruslařském sprintu, který nahradil klasickou patnáctku, v neděli vypadl až v semifinále. Proto je před středečním klasickým sprintem ve Švýcarsku průběžně osmý. "To jsem nečekal. Ani když se změnil program, bych se tak vysoko netipoval," řekl.

Trenér Miroslav Petrásek stanovil Razýmovi cíl, kterého by na Tour mohl dosáhnout. Metou je 20. místo. "Tak to už je těžší úkol. Beru to tak: jakékoli body jsou dobré, když budu navíc celkově do dvaceti, tak to bude super," řekl Razým. Do cíle ve Val di Fiemme zatím český běžec dorazil dvakrát a nejlépe skončil v roce 2009 na 37. místě. Sám si konkrétní cíl nestanovil, rád by však bodoval v každé etapě. "No a od chvíle, co zrušili patnáctku v Oberhofu, která mohla být mým nejproblémovějším závodem, jsem si řekl, že bych mohl nějaké body přivézt i za to celkové pořadí," řekl.

Klasický sprint v Lenzerheide by mohl lyžaři-programátorovi vyhovovat. "Hodně záleží na profilu. Některé ty sprinty mohou být pěkně zákeřné," řekl letos patnáctý muž z klasického sprintu v Asiagu. "Desítku bych uhájit mohl. A někteří sprinteři jako Pellegrino pak ani nebudou pokračovat. Ale něco mohou udělat změna výšky a přejezd. Čtyři hodiny jsme teď trávili v autě," připomněl Razým nepříjemnost Tour.

Tour de Ski tradičně vrcholí stoupáním do sjezdovky Alpe Cermis. "Ten kopec je tak těžký, že jsem do něj ani nebyl schopný závodit," upozornil Razým. "Hodně bude záležet, jak si budu stát před poslední etapou. Podle toho se uvidí. Jen na tom kopci jsem byl schopný nabrat tři minuty ztráty, to jsou trochu černé vzpomínky."

Do sjezdovky se škrábal dvakrát, V roce 2009 a v minulé sezoně. "Naposledy jsem to dole tahal s tím, že chci udělat dobrý čas, ale nikdo mě nechtěl vystřídat, tak jsem balík odtáhl skoro až pod sjezdovku a pak jsem toho měl dost," řekl. Do cíle proto v lednu 2013 dojel zcela vyčerpaný na 43. místě. "Nohy už se ani nepodlamovaly, ale odmítaly udělat krok," popsal. Letos asi zvolí jinou taktiku. "Dá se to pojmout tak, že se budu pod kopec šetřit," uvažoval.

Teď si ale poprvé v kariéře může užívat pozici české jedničky. Nijak zvlášť to ale neprožívá. "Připadám si pořád stejně," řekl Razým a dodal: "Soustředím se na výkony nebo si programuju. Mám svůj svět. Mám s sebou dost svých věcí."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články