Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Liberecké sprinty světového poháru se i přes oteplení pojedou

Praha - Teplé počasí a déšť přidělaly problémy organizátorům sprintů Světového poháru v běhu na lyžích, ale Skisprint Liberec 2013 se o nadcházejícím víkendu 12. a 13. ledna uskuteční. V areálu ve Vesci vznikne z předem nastříkaných 50 tisíc kubíků sněhu okruh dlouhý 800 metrů. "Problémy máme velké, ale udělali jsme si zásoby sněhu," řekl Oto Linhart, výkonný ředitel organizačního výboru v Liberci. "Počasí jako by se proti nám spiklo, podmínky nejsou vůbec ideální, nicméně závod uděláme," ujistil Linhart.

Dušan Kožíšek
zdroj: isifa/VLP autor: Martin Bergman

Ve Vesci se už připravuje trať, která by měla být dlouhá 800 metrů. "Je to kratší varianta, než jsme původně plánovali," řekl Linhart. "Ale běžci se shodli, že to je nakonec lepší, protože fanoušci jsou více pohromadě a je to lepší korida," uvedl Čestmír Skrbek, sportovní ředitel běžeckého úseku svazu.

Připravit technický sníh, kterého v Liberci vyrobili v mrazivých prosincových dnech okolo padesáti tisíc kubíků, vyjde na statisíce korun. "Přesně to teď nevím, ale není to nic proti rozpočtu, který držíme vyrovnaný," konstatoval Linhart.

V českém týmu bude hlavní pozornost upřena na Dušana Kožíška a Aleše Razýma. Otazník visí nad Martinem Jakšem, který opustil kvůli nemoci Tour de Ski a o jeho startu se rozhodne v úterý. Lukáš Bauer sprinty tradičně vynechává.

Do světového poháru by se měla v Liberci vrátit Norka Marit Björgenová, která vynechala Tour de Ski kvůli srdeční arytmii. Přijedou i elitní sprinteři Emil Jönsson a Teodor Peterson ze Švédska a Rusové Nikita Krjukov a Alexej Petuchov.

Za dva týdny, 21. ledna, začne ve Vesci a na Ještědu juniorské mistrovství světa a pořadatelé doufají, že očekávané ochlazení jim umožní především běžecké tratě upravit a okruh prodloužit na 2,5 km. "Jsme kvůli počasí víc pod tlakem, ale výhled dává šanci, že se podmínky vylepší," řekl šéf MSJ Roman Kumpošt.

Je nám líto, video expirovalo.
Liberecký Skisprint přijede už o víkendu
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články