Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Blahopřání

Odermatt má malý glóbus za sjezd, závod v Saalbachu překazilo počasí

Kvůli nepřízni počasí se neuskutečnil finálový závod Světového poháru ve sjezdu mužů, a tak malý glóbus za disciplínu získal "bez boje" suverén sezony Švýcar Marco Odermatt. Trofej přidal ke třem dalším, které už dříve vyhrál za celkové vítězství v seriálu, za hodnocení obřího slalomu a superobřího slalomu.

Marco Odermatt
zdroj: REUTERS autor: Stoyan Nenov

Původně měli lyžaři v Rakousku začít závodit od 11:15. Jelikož ale v noci na sjezdovku připadlo velké množství sněhu, pořadatelé nejprve start několikrát odložili a pomocí těžké techniky trať, která byla místy hodně rozbitá, odklízeli. Později se přidal silný nárazový vítr a jury nakonec sjezd s ohledem na bezpečnost lyžařů zrušila.

Šestadvacetiletý Odermatt tak vyhrál hodnocení sjezdu s náskokem 42 bodů před Francouzem Cyprienem Sarrazinem. Konečné pořadí seriálu ovládl o 874 bodů před krajanem Loicem Meillardem. "Máme z toho smíšené pocity. Ale pro oba je tohle lepší, než kdyby to byl neférový závod. Určitě s tím dokáže žít a příští rok bude ještě víc útočit," řekl Odermatt o svém francouzském rivalovi.

Naposledy dokázal ovládnout čtyři disciplíny v jedné sezoně Rakušan Hermann Maier v roce 2001 i sezonu předtím. "Mluvil jsem s Hermannem před dvěma lety v létě, když jsem vyhrál první glóbus. Řekl mi, že je super, když je nemůžeš všechny pobrat. To je vážně skvělý pocit," dodal Odermatt, vítěz 13 ze všech 35 závodů sezony.

Z Čechů v sezoně bodoval pouze Jan Zabystřan, který si připsal jedenáct bodů za 20. příčku v prosincovém sjezdu ve Val Gardeně a v hodnocení disciplíny skončil padesátý. Celkově byl klasifikován na 123. pozici.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články