Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Skikrosařka Kučerová se vrací po zranění. Nic nechce uspěchat

Praha - Minulá sezona byla její životní, Nikol Kučerová vyhrála univerziádu a na mistrovství světa v Kreischbergu skončila nečekaně šestá. Rozlet šestadvacetileté skikrosařky však zastavilo vážné zranění kolena. Na lyže se postavila po sedmiměsíční pauze teprve o uplynulém víkendu. Nechce nic uspěchat a úvodní závod Světového poháru na začátku prosince v rakouském Montafonu vynechá.

Nikol Kučerová
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Při pádu v kvalifikaci v únorovém závodu SP v německém Tegernsee si přetrhla křížový vaz a poškodila meniskus, na operaci šla o čtyři dny později. Šest týdnů chodila o berlích, potom začala rehabilitovat. "Šlo to pomalu, léto jsem si představovala jinak, ale byla jsem víc doma, rehabilitovala jsem a stíhala jsem jiné věci, třeba školu," řekla studentka historie na Technické univerzitě v Liberci.

Po operaci nejprve posilovala horní část těla, v květnu se dostala poprvé na kolo. "Nejdřív jsem jezdila na rotopedu, pak jsem dostala povolení mimo terén, ale to mě nebaví," pousmála se Kučerová. "Dovolovala jsem si víc a víc, jezdila jsem v lese, ale dávala jsem pozor, abych se nerozbila. Neměla jsem povolené sjezdy, což mám ráda, to jsem musela oželet," řekla.

Ještě nebyl čas na skopičiny

Minulý týden dostala od lékaře svolení odjet na lyže. Po 239 dnech. Odjela na ledovec Kaunertal, kde volně jezdila. "A bylo to překvapivě dobré," uvedla rodačka ze Semil. "Koleno kupodivu docela spolupracovalo, takže jsem byla ráda." Jezdila jen dva dny. "Koleno potřebuje odpočinout, jezdila jsem od rána do odpoledne. Každou jízdou se to lepšilo, čekala jsem, že to bude mnohem horší. Ani jsem se nebála zabrzdit u fronty," žertovala. "Doufám, že progres bude pokračovat stejně rychle," přála si.

Sotva se postavila na lyže, už pokukovala po skokáncích. "Byl tam takový malý pěkný skok, ale nemůžu, až mi to doktor povolí. Za dva týdny jdu na kontrolu, tak pak už snad budu moct dělat skopičiny," těšila se. "Ale cítím se v pohodě, noha nebolí. Maximálně je trochu unavená. Koleno si zvyklo na pohyb, teď je to o svalech. Hlava je v pohodě, to jsem překvapená, uvidíme, co přijde v trati a na skocích."

Návrat v pravý čas

Nyní už má hlavu plnou blížící se sezony. Závodit ale začne později. "Až budu cítit, že je všechno v pořádku. Když to bude v prosinci, bude to super, když to bude v lednu, tak to vůbec nevadí. Vrátím se tak, abych byla fit na sto procent," měla jasno. "Stalo se to v relativně dobrou dobu, máme sezonu bez mistrovství světa a olympiády, je prostor se vrátit a nehrotit to," dodala skikrosařka, která se v SP jednou prosadila na stupně vítězů; v prosinci 2010 byla třetí v italském Innichenu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články