Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ammann chce na MS v letech na lyžích další triumf

Praha - Švýcar Simon Ammann v letošní sezoně vyhrál téměř vše a nyní může svoji sbírku ještě rozšířit. Dvojnásobný olympijský vítěz a král Světového poháru patří pochopitelně i k favoritům mistrovství světa v letech na lyžích, ale do Planice míří po dlouhé době s velkými ambicemi také český skokan - Antonín Hájek. "Lety jsou jako skokanská Liga mistrů, v které vyhrávají pouze ti psychicky nejodolnější," říká uznávaný kouč Mika Kojonkoski. Přímé přenosy ze světového šampionátu odvysílá ČT4 i zpravodajský web ČT24.

Na mamutím můstku v Planici, největším na světě, obhajuje titul rakouský závodník Gregor Schlierenzauer, hlavní pozornost se ale soustředí na Ammanna. Švýcar získal ve Vancouveru dvě zlaté medaile a nenašel přemožitele ani v dalších pěti závodech sezony SP.

Nebudou chybět ani Jacobsen a Malysz

K dalším favoritům se řadí Nor Anders Jacobsen, letošní vítěz z letů SP v Oberstdorfu, a do formy se dostal i jeho krajan Björn Einar Romören, který před pěti lety doletěl v Planici na rekordních 239 metrů. K dalším favoritům patří nezdolný Polák Adam Malysz, jenž na mamutím můstku stál v kariéře celkem dvanáctkrát na stupních vítězů, ale dosud ani jednou nezískal cenný kov na světovém šampionátu.

Kandidátem na elitní šestku je i český skokan Hájek. Harrachovský letec a český rekordman (219 m) byl čtvrtý v Kulmu a na šampionát si věří. "Chci být do šestky, a když to půjde, tak do poslední chvíle bojovat o příčky nejvyšší," řekl Hájek, s nímž trenér David Jiroutek nominoval Jana Maturu, Borka Sedláka, Lukáše Hlavu a Čestmíra Kožíška. Hájek je ale největší českou nadějí. "Je super, že je psychicky nabuzený, a věřím, že nic nebrání tomu, aby on svojí prací něco dokázal," věřil Jiroutek.

Výsledky možná ovlivní nový větrný systém

Hájek by v případě úspěchu mohl navázat na českou leteckou školu, které se v Planici daří, Jaroslav Sakala prokázal na tomto můstku své kvality v roce 1994, kdy se stal ve větrné loterii světovým šampionem. O devět let dříve získal na stejném můstku bronz Pavel Ploc.

Poprvé se bude mistrovství světa v letech hodnotit podle nového větrného systému, který může výsledky značně ovlivnit. "Bude to trošku divočejší, navíc má pršet, ale uvidíme," řekl Jiroutek.

Program šampionátu:

Čtvrtek: 11:00 kvalifikace, 
Pátek: 15:15 první kolo, 16:15 druhé kolo,
Sobota: 10:15 třetí kolo a finále, 
Neděle: 10:15 soutěž družstev

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články