Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bauer je celkovým vítězem SP v běhu na lyžích

Drammen (Norsko) - Lukáš Bauer se definitivně stal prvním českým nebo československým běžcem na lyžích v historii, který vyhrál Světový pohár. Rozhodl o tom dnes v norském Drammenu fakt, že do středečního sprintu klasickou technikou se nepřihlásil jediný Bauerův konkurent v boji o celkové vítězství René Sommerfeldt z Německa. Českého lyžaře tak už ve zbývajících pěti závodech nemůže nikdo předstihnout. Bauer se tím vedle skikrosaře Tomáše Krause a skokana na lyžích Jakuba Jandy zařadil mezi jediné české vítěze lyžařského SP.

Lukáš Bauer
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Stříbrný olympijský medailista Bauer měl po celou sezonu fantastickou formu, když vyhrál celkem šest závodů Světového poháru včetně náročné a ceněné Tour de Ski. Bauer byl devětkrát na stupních vítězů, v individuálním závodu skončil nejhůře čtvrtý, v týmovém sprintu byl v Liberci sedmý a ve štafetě na začátku sezony v Beitostölenu devátý.

Do žlutého dresu pro lídra průběžného pořadí SP se Bauer poprvé oblékl po vítězství v Kuusamu, ale v Davosu po dalším závodu vedení ztratil. Získal ho zpět při Tour de Ski, a od té doby ho už nepustil. "Od Tour de Ski jdu tvrdě za celkovým vítězstvím," nechal se slyšet český lyžař, který má v SP aktuálně náskok 428 bodů před Sommerfeldtem. Ve hře je sice ještě 500 bodů, ale Němec již ve středu žádné body nezíská, protože se do závodu nepřihlásil. Bauer přesto nehodlá zbývající závody vypustit. Příští týden pojede padesátku na slavném Holmenkollenu v Oslu a pak ho ještě čekají tři závody při finále SP v Bormiu.

Bauerovu nadvládu na cestě za triumfem podtrhuje skutečnost, že už nyní překonal bodové maximum loňského vítěze SP Tobiase Angerera z Německa. Na svém kontě má 1196 bodů, zatímco dosud měl nejvíce 429 v roce 2003, kdy byl celkově pátý. Dosud stál ve Světovém poháru šestnáctkrát na stupních vítězů, osmkrát na tom nejvyšším. Letos vyhrál šestkrát, o jedno první místo víc v jedné sezoně měl jen legendární Nor Björn Dählie.

V aktuální sezoně, v níž si vyjezdil na odměnách více než 250.000 švýcarských franků (asi čtyři miliony korun), může mít na konci největší náskok v historii; loni Angerer vyhrál o rekordních 551 bodů.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články