Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Sáblíková by mohla dodatečně dostat bronz z Turína

Berlín/Praha - Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková by mohla dodatečně dostat olympijský bronz ze závodu na 5000 metrů v roce 2006 v Turíně. Podle německého listu Die Welt by Mezinárodní olympijský výbor mohl odebrat stříbro Němce Claudii Pechsteinové, a česká rychlobruslařka by se tak ze čtvrtého místa posunula na bronzový stupínek. Pechsteinová si v současné době odpykává dvouletý trest za krevní doping při letošním mistrovství světa v Hamaru a vede soudní spor za jeho zrušení. Předseda výboru Jacques Rogge však uvedl, že MOV bude zkoumat i její vzdálenější minulost. Přes deset dnů bude rychlobruslařka Martina Sáblíková bez bruslí. Rychlobruslařka se vrátila domů po sérii závodů Světového poháru a přes vánoční svátky absolvuje jen "suchou" přípravu.

"Slyšela jsem o tom a mohu k tomu říci jediné. Samozřejmě by bylo fajn mít jednu medaili z olympiády, ale nebude to takové, jako bych si ji vyzvedla sama tam, kde se konala," řekla dnes Sáblíková na tiskové konferenci po návratu ze závodů z Ameriky. V letadle nepřemýšlela o tom, jaké by to bylo, cenný kov držet v ruce. "Není nic jistého. Počkám si a uvidíme, jak to nakonec dopadne," uvedla.

Zvláštní komise, podobná té, která zkoumala dopingové aféry americké firmy Balco, by měla posoudit dřívější testy Pechsteinové. A Rogge prohlásil, že by sedmatřicetiletá Němka mohla přijít i o olympijské medaile. 

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Karolíny Erbanové

Sáblíkovou však vyhlídka na medaili ze čtyři roky starého závodu příliš neláká. "Takhle bych medaili určitě nechtěla. Bylo by to celé divné. Něco jiného je vybojovat si ji na dráze," řekla deníku MF DNES. "Pokud Pechsteinová dopovala, bude to jen spravedlivé," řekl její trenér Petr Novák.

Pro Nováka by medaile, i když dodatečně získaná, znamenala historický zlom. "Já bych tím dosáhl všeho, že by Martina měla ze všech soutěží medaili. Do Vancouveru by pak nejela získávat, ale obhajovat medaili," řekl Novák. Jeho svěřenkyně to vidí jinak. "Projet cíle a vidět, že jsem první, znamená víc, než získat medaili zpětně. Kdyby se prokázala vina, tak by mi to právem náleželo, ale do Vancouveru bych si i tak jela pro první medaili," řekla Sáblíková, která označila Pechsteinovou svým způsobem za svoji kamarádku. 

Šéf Antidopingového úřadu Jan Chlumský potvrdil, že Pechsteinová může o stříbro z Turína přijít. Věda za čtyři roky pokročila a z tehdy odebraných vzorků se toho dá vyčíst víc. Promlčecí doba je osm let.

Na rybník letos Sáblíková nepůjde

Loni v prosinci jela Sáblíková ve Žďáru nad Sázavou na rybníce Pilák mistrovství republiky, ale tentokrát se tam nevrátí. Důvodem je i obava, aby neměla bolesti zad, které ji trápily v zámoří. Bolavá záda by Sáblíkovou ale neměla trápit dlouho. Po dlouhém letu přes oceán sice svaly cítila, ale doufala, že nejde o nic vážného. "Není to tak hrozné. Věřím, že to odezní," řekla vedoucí žena Světového poháru na dlouhých tratích.

Petr Novák, trenér:

"Nedovolím si jít v olympijském roce na rybník a kazit si styl, který se zdá být dobrý. Martina se bude klouzat doma na prkně, protože dráhu nemáme. Led nám bude strašně scházet."

Další závod ji čeká až 9. a 10. ledna, kdy je v norském Hamaru na programu mistrovství Evropy. Předtím podstoupí rychlobruslařka a její kolegyně z týmu tvrdý trénink na suchu. Z Česka odjede Sáblíková 26. prosince do italského Collalba, kde bude trénovat na otevřeném oválu.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články