Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Fousek připraví Bauerovi nejlepší lyže i za cenu jejich zničení

Liberec - I za cenu zničení nesmírně cenného materiálu připraví servisman Vít Fousek vedoucímu muži Světového poháru Lukáši Bauerovi do sobotního závodu SP nejlepší lyže. Na liberecké trati jsou totiž kromě špinavého sněhu i nečistoty a kamínky, které mohou skluznici zničit a dlouho hledané nejrychlejší běžky se prý mohou zahodit. Servismani budou mít ve Vesci těžkou úlohu, obvykle dvoudenní práci totiž budou muset zvládnout v sobotu ráno za dvě hodiny.

Lukáš Bauer
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Nemůžeme dělat nic, na co jsme zvyklí," prohlásil dnes ve Vesci Fousek při pohledu na další navážení sněhu a úpravu tratí. V noci totiž budou pořadatelé stříkat umělý sníh. "Kdybychom teď testovali, je to k ničemu. Zbytečná práce. Ráno budou diametrálně jiné podmínky," vysvětloval.

"My tady budeme muset být hodně brzy ráno a tlačit se na trať co nejdřív, abychom měli aspoň nějaký čas," řekl Fousek. Závody totiž začínají v 10:15. "To bude nepředstavitelná práce, která se normálně dělá dva dny," uvedl. Kdyby figuroval Bauer v průběžném pořadí SP v hloubi startovního pole, Fousek by nejlepší lyže šetřil. "Vybral bych třetí nejlepší a řekl: Nějak ten závod odjedeš. Jenže on vede. Vlastně bohudík," prohlásil s úsměvem.
 
"Nedá se nic dělat, musí dostat nejlepší lyže. Pak záleží na tom, jak to rolbaři upraví. Třeba se ty lyže zase tolik nezničí. Ale kdyby se to jelo včera, tak jsem si jistý, že je to pro ty lyže poslední závod. Mohl bych je v cíli vzít a zlomit," kritizoval podmínky na trati.

Cena nejlepších modelů se prakticky nedá vyčíslit. Firma Bauerovi na rok připraví skoro 150 párů, z nichž servismani vybírají nejrychlejší. "Najít dobré lyže, to je dvouleté snažení," upozornil Fousek. Dobrých párů má jen několik, tak 15 lyží je prý skvělých. "Na těch se vyhrávají závody," řekl.
 
Když o takové přijde, budou mu chybět. "Nemůžu říct, že máme na každé podmínky dvoje stejné lyže, že když jedny obětuji, že se nic neděje," řekl český servisman a upozornil, že lyže z OH v Salt Lake City má dosud. "Když zničím lyže, tak na další rychlé budu čekat dva až tři roky," uvedl.

V obchodě takové lyže stojí kolem deseti tisíc korun. "Jenže takovéto se nedají koupit," pravil. Přesto si nejlepší kusy v sobotu neschová. Bauer je první a všechno ostatní jde stranou. "Nebudu čekat na to, až zase někdy bude moci vyhrát. A musíme pro to udělat všechno," prohlásil jasně. "I kdybych tady měl sežrat dvoje lyže, tak je sežeru," uvedl, ale hned dodal: "Slza ale ukápne."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články