Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rekordmanka ve sběru olympijských medailí končí – Björgenová doběhla do cíle

Krátce po biatlonistovi Olem Einaru Björndalenovi končí další norská legenda zimních sportů. Běžkyně na lyžích Marit Björgenová se rozhodla, že v osmatřiceti letech je čas odejít. Její stopa ve sportovní historii ale zůstane, protože získala rekordních patnáct olympijských medailí a vyhrála 114 závodů Světového poháru. 

Marit Björgenová
zdroj: Reuters

V rozhovoru pro televizní stanici NRK světová sportovní legenda uvedla, že jí pro závodění už schází motivace. S fanoušky se definitivně rozloučí o víkendu na norském šampionátu v Altě.  "Zjistila jsem, že už nemám dostatek motivace na to, abych dala 100 procent do další sezony. Proto jsem se rozhodla skončit," řekla Björgenová.

Björgenová přitom stále držela vysokou výkonnost. V únoru na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu získala dvě zlaté, jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. S osmi olympijskými triumfy a celkem patnácti cennými kovy se stala nejúspěšnější účastnicí zimních olympijských her v historii, když překonala i Björndalena.

"Tohle byl perfektní závěr mé olympijské kariéry," komentovala svůj výkon v Koreji bezprostředně po triumfu v závěrečné klasické třicítce. Ve Světovém poháru stanula na stupních vítězů ve 184 závodech z 303, ke kterým nastoupila. Také s elitním seriálem se rozloučila výhrou, když ovládla stíhací závod na 10 kilometrů ve Falunu.

Osmnáctinásobná mistryně světa, která je od prosince 2015 matkou syna, naznačila možný odchod do sportovního důchodu už v polovině března po finále Světového poháru. Definitivně se však rozhodla během Velikonoc. 

Reprezentační kolegyně Therese Johaugová, která kvůli trestu za doping o uplynulou sezonu přišla, zalitovala, že už nebude mít šanci s Björgenovou znovu závodit. "Marit pro moji kariéru znamenala hrozně moc. Vzhlížela jsem k ní. Poznat ji, být s ní v jednom týmu a závodit s ní, to bylo skvělé," řekla.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články