Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Druhý, pátý, osmý. Češi zajeli nejlepší závod za poslední dobu

Češi ve vytrvalostním závodu v Ruhpoldingu zazářili. Za suverénním Martinem Fourcadem skončil druhý Ondřej Moravec, za třetím Johannesem Bö a čtvrtým německým překvapením Romanem Reesem byl pátý Michal Krčmář. Do elitní desítky se probojoval i osmý Michal Šlesingr. Je jasné, že v nedělním závodu s hromadným startem se tito tři Češi představí.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK/AP

Češi perfektně stříleli. Jen Šlesingr z prvně jmenované trojice minul jeden terč, ostatní byli stoprocentní. Jedině Fourcade zůstal nedostižný. Vyhrál by i se dvěma trestnými minutami, jen na trati byl téměř o minutu rychlejší než jeho největší soupeř Johannes Bö.

"Je to perfektní, úplně super. Kluci se na střelnici koncentrovali. Bylo vidět, že se s dobrou střelbou dá umístit vepředu. Že se umístili všichni tři do nejlepší desítky? To je úplně super," zhodnotil trenér Michael Málek. 

Moravec jel vyrovnané rychlé tempo, v běhu mu patřila pozice ve druhé desítce, o něco pomalejší byl Krčmář se Šlesingrem. Krčmář výrazněji ztrácel na střelnici, na Moravce ztratil na dvaceti výstřelech půl minuty, přesto to byl oproti předchozímu vytrvalostnímu závodu v Östersundu na začátku sezony posun.

"Měli by se kvalifikovat do masáku. Klukům se po závodu stýskalo, chtěli se vrátit a doufám, že to tak bude dál," řekl kouč Málek s výhledem k nedělnímu klání.

Jednoznačným překvapením závodu byl výkon domácího reprezentanta Romana Reese, který byl vůbec nejlepší z celého domácího týmu.

Naopak se nedařilo legendárnímu Olemu Einaru Björndalenovi, který si připsal tři trestné minuty a skončil na hranici bodů. Nor potřeboval zajet lepší závod, protože bojoval o nominaci na olympijské hry.

Závod nedostižného Fourcada a skvělých Čechů

Němečtí fanoušci byli natěšení na dobré výsledky svých závodníků. Hned s číslem 1 vyrazil před zaplněnou arénou první z miláčků publika Arnd Peiffer, s osmičkou pak Simon Schempp.

Zatímco Peiffer přijížděl na úvodní střelbu, do závodu se vydal i první z českých reprezentantů Ondřej Moravec.

Vanul lehký větřík a střílelo se vcelku přesně. Moravec šel na chvilku do vedení, záhy ho však předčil domácí Lesser a pak také Martin Fourcade. Až za českým závodníkem se poskládali další favorité: Eder nebo Svendsen.

Martin Fourcade
zdroj: ČTK/AP

Johannes Bö do závodu vlétl nejrychleji, ale na střelnici strávil o něco více času a odjížděl s dvousekundovou ztrátou. Krčmář si pobyl na první ležce 40 sekund a na vedoucího Fourcada měl téměř stejné manko.

Moravec si udržoval i v druhém kole své tempo, na favority vepředu ztrácel na každých 4 kilometrech kolem dvaceti sekund. Rovněž rychlý Lesser pohřbil naděje na dobrý výsledek na první stojce, když si připsal tři trestné minuty. Zato Fourcade vybílil vše potřebné stejně jako jeho největší norský soupeř. Na úvodní ležce se zadařilo i Šlesingrovi, úspěšný byl na stojce také Krčmář.

Bö před třetí střelbou výrazněji na Fourcada ztratil, oba zastříleli přesně a bylo mezi nimi 37 sekund rozdílu. Také Krčmář držel čisté konto a zařadil se po třetí položce za Moravce.

Závod na 20 kilometrů je hodně náročný především kvůli své délce. Na poslední položce vestoje přicházejí chyby z únavy a pochopitelně i nervozity. Zkušenost a přehled prokázal Moravec, který nezaváhal a i dvacátý terč sestřelil. To se nepovedlo Fourcadovi, přesto si držel pohodlný půlminutový náskok na českého závodníka. Bö také jednou minul a na Moravce najednou ztrácel 19 sekund.

Český střelecký úspěch podtrhl bezchybný Krčmář. Na čtvrté pozici ztrácel na čelo přes minutu, na Böho 16 sekund. Bulhar Anev, který mohl Krčmáře ještě ohrozit, jeden terč minul, a pro Krčmáře tak bylo připraveno bramborové umístění. Na trati byl o něco pomalejší než týmový parťák Moravec, ale potřebné vteřinky ztrácel na střelnici.

S číslem 81 ještě zlobil Ole Einar Björndalen, který jel klíčový závod z pohledu olympijské nominace. Po dvou střelbách byl bezchybný a na Moravce ztrácel jen dvě sekundy. Adam Václavík měl v polovině závodu vinou dvou chyb manko dvou a tři čtvrtě minuty na vedoucího Fourcada.

Šlesingr po zranění kolena vlétl do závodění velmi dobře. Minul jen jednou a především v první části závodu jel velmi rychle. V závěru sice trochu ztratil, ale stále atakoval elitní desítku.

Björndalen si odstřelil závod dvěma chybami na třetí položce, naopak Václavík zabojoval a vystřílel nulu. Tohle číslo svítilo v polovině závodu i u jména německého reprezentanta Romana Reese, který útočil i na Moravcovy časy.

Václavík hodně toužil v závěru nezklamat, ale znovu chyboval a v součtu s čtyřmi chybami to na bodované místo nemohlo stačit. I poslední z Čechů Ondřej Hošek se na čtyřicítku díval s velkým odstupem.

Rees s posledním startovním číslem 108 zvládl i poslední položku na výbornou a odjížděl na třetím místě ve stejném čase jako Bö. Krčmář i Šlesingr si tak o jednu příčku pohoršili, Moravec mohl zůstat na stříbrné příčce v klidu.

Výsledky vytrvalostního závodu v Ruhpoldingu

1. M. Fourcade (Fr.) 44:27,9 (1 tr. minuta), 2. Moravec (ČR) -1:01,0 (0), 3. J. Bö (Nor.) -1:06,3 (1), 4. Rees (Něm.) -1:19,1 (0), 5. Krčmář (ČR) -1:36,6 (0), 6. Landertinger -2:21,9 (1), 7. Eder (oba Rak.) -2:23,8 (1), 8. Šlesingr (ČR) -2:26,5 (1), 9. Hofer (It.) -3:00,3 (2), 10. Anev (Bulh.) 3:02,3 (1), ...67. Hošek -5:32,1 (2), 71. Václavík (oba ČR) -6:03,0 (4).

Konečné pořadí vytrvalostních závodů (po 2 závodech): 1. J. Bö a M. Fourcade oba 108, 3. Fillon Maillet (Fr.) 75, 4. Hofer 70, 5. Moravec 65, 6. Rastorgujevs (Lot.) 60, ...11. Šlesingr 49, 16. Krčmář 40.

Průběžné pořadí SP (po 11 z 22 závodů): 1. M. Fourcade 612, 2. J. Bö 562, 3. Fak (Slovin.) 399, 4. Hofer 319, 5. Šipulin (Rus.) 311, 6. T. Bö (Nor.) 309, ...22. Krčmář 165, 24. Moravec 153, 47. Šlesingr 57, 69. Soukup 16, 74. Krupčík (oba ČR) 9.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články