Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Lanzinger přišel na superobřím slalomu o nohu, teď žaluje FIS

Vídeň - Bývalý rakouský sjezdař Matthias Lanzinger přišel při nešťasném pádu na superobřím slalomu Světového poháru v norském Kvitfjellu o nohu. Nyní se chystá žalovat Mezinárodní lyžařskou federaci (FIS) o kompenzaci. Sedmadvacetiletý lyžař tvrdí, že při březnovém závodě nebyla dostatečně zajištěna lékařská péče.

Matthias Lanzinger
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Lanzingerův právník se chystá u soudu argumentovat zprávou od mnichovského chirurga. Expertiza Bernda Steckmeiera kritizuje dlouhou dobu, která byla potřeba k převozu závodníka na operační sál, a také metody, které byly užity při pokusu o záchranu jeho levé nohy. Transport těžce zraněného lyžaře, který utrpěl otevřenou zlomeninu nohy s vážným poškozením cév, do nemocnice tehdy trval pět hodin.

"Je tam černé na bílém potvrzeno, že můj klient se stal obětí zpackané práce," řekl dnes agentuře APA Lanzingerův právní zástupce Manfred Ainedter.

FIS potvrdila, že obdržela od vídeňské advokátní kanceláře dokumentaci k Lanzingerovu případu a předala ji svým právníkům. "Dokumenty se vztahují především ke zpožděnému převozu a chybám v léčbě, kterých se podle expertizy mnichovského lékaře dopustili doktoři v Oslu," citovala agentura AP prohlášení lyžařské federace. 

V březnu po nešťastném pádu a následných událostech konstatovali, že nebyly porušeny žádné bezpečnostní předpisy. Před víkendovým startem nové sezony Světového poháru v rakouském Söldenu oznámili, že bezpečnostní opatření jsou stále vylepšována.

Lanzinger podstoupil podkolenní amputaci poté, co se lékařům na univerzitní klinice v Oslu ani po dvou operacích nepodařilo obnovit prokrvení zraněné nohy. Zástupci rakouské reprezentace kritizovali norské pořadatele za to, že při závodu nebyla u trati specializovaná helikoptéra a pro přelet do Osla byl přivolán soukromý stroj.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články