Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ruka závodníkům nepřála ani na závěr víkendu

Ruka (Finsko) - Ani druhý závodní den se vítr neutišil a pořadatelům závodů Světového poháru v Ruce se nepodařilo uspořádat ani jedno celé soutěžní kolo. Po sérii odkladů se sice odpoledne povedlo odskákat alespoň povinný trénink, ale v závodě samotném se k pokusu dostala jen asi polovina ze 70 účastníků. Zrušeny byly i závody SP v severské kombinaci, sezonu by tak sdruženáři měli zahájit až za týden v norském Lillehammeru.

Závody světového poháru ve finské Ruce
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Martti Kainulainen

Trable navíc nezpůsoboval jen vítr, kvůli dešti a nezvykle vysoké teplotě vzduchu se držela voda v nájezdové stopě a její úpravy si vyžádaly další přerušení. Klíčovou potíž ale představovaly větrné poryvy, které už dopoledne měly za následek zrušení zahajovacího závodu SP v severské kombinaci.

V Ruce se mělo skákat už v pátek a po zrušení závodu byla na sobotu naplánována jednokolová náhrada. Pořadatelé ji nakonec museli definitivně škrtnout a stejně dopadl v zájmu bezpečnosti skokanů i již rozběhnutý závod, ve kterém stejně neměli skokané rovnocenné podmínky. "Vítr je příliš silný, riziko příliš velké," zněl verdikt jury.

Světový pohár ve finské Ruce
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Martti Kainulainen

Z českého kvarteta absolvoval soutěžní skok jen Lukáš Hlava a v době přerušení mu patřilo dvacáté místo. Ve větrné loterii předvedl suverénně nejdelší pokus Němec Andreas Wank (129,5 m). Naproti tomu řada závodníků velkou část doskočiště po krátkých skocích jen sjela, Rakušan Andreas Kofler či Kazach Marat Šarapov se tak tak vyhnuli pádu. Soutěžní víkend bez jediného dokončeného kola zažil naposledy v roce 2010 Harrachov.

Neskákali ani sdruženáři

Jury SP sdruženářů v neděli nejprve odložila start skokanské části o dvě hodiny, ale později rozhodla o zrušení celého závodu. Na něj se chystal i jediný český účastník Tomáš Portyk. Finům nyní hrozí, že o Světový pohár sdruženářů přijdou.

"Tento víkend byl opravdu hodně špatný. Poprvé jsme tu museli zrušit oba závody," řekl ředitel podniku Lasse Ottesen. Pořadatelé měli navíc potíže s nájezdovou stopou, neboť kvůli dešti a teplu se v ní držela voda. "Chladicí systém se porouchal. Mokrá stopa byla nebezpečná, museli jsme ji celou nově vyfrézovat," uvedl v sobotu během tréninku šéf závodů FIS Walter Hofer. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články