Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Desítky lidí řekly sbohem Áje Vrzáňové

Praha – V kostele svaté Ludmily na pražských Vinohradech se večer sloužila zádušní mše za krasobruslařku Áju Vrzáňovou. Rozloučit se s poválečnou ledovou královnou přišly do kostela na pražském náměstí Míru desítky lidí. Dvojnásobná mistryně světa zemřela 30. července ve věku 84 let.

Je nám líto, video expirovalo.
Desítky lidí se rozloučily s Ájou Vrzáňovou

"Nikdy jsme si neřekly sbohem. Mám v sobě povinnost, že tady řeknu poprvé v životě sbohem," řekla blízká přítelkyně Vrzáňové Svatava Chalupská.

Vrzáňová se narodila ve Slezské ulici a v kostele na náměstí Míru byla pokřtěná. V roce 2006 jí městská část udělila čestné občanství.

"Byla to obdivuhodná žena plná síly a energie," vzpomenul herec a tanečník Vlastimil Harapes.

Krasobruslařka Vrzáňová získala první světové zlato v Paříži v roce 1949, které o rok později obhájila v Londýně. Stala se tak poválečnou ledovou královnou. Měla ve sbírce i kompletní sadu medailí z evropských šampionátů včetně zlata z Osla 1950. Po MS v Londýně požádala o azyl a emigrovala do USA, kde se věnovala lední revue. Komunistický režim Vrzáňovou i její úspěchy po její emigraci před veřejností tajil, až po jeho pádu v roce 1989 se o nich mohlo veřejně mluvit. V roce 2009 byla v Los Angeles uvedena do Síně slávy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články