Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Vrabcová-Nývltová skončila na třicítce 9., suverénně vyhrála Johaugová

Falun (Švédsko) - Eva Vrabcová-Nývltová uzavřela svůj program na mistrovství světa devátým místem na trati 30 km klasicky. Ze suverénního vítězství se raduje Norka Therese Johaugová, která odjela ve stoupání v první třetině závodu a pokračovala osamocena. V cíli měla na druhou krajanku Marit Björgenovou náskok 52 vteřin, třetí skončila Švédka Charlotte Kallaová. Druhá česká závodnice Kateřina Grohová skončila devětatřicátá.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu žen na 30 km klasicky s ohlasem

Svižné tempo Švédek a Norek od začátku startovní pole roztrhalo, Vrabcová-Nývltová ztrácela po třech kilometrech už 16 sekund a nevypadalo to na životní výsledek. Vpředu se vytvořila silná skupina jedenácti žen, v níž byly všechny velké favoritky. Po chvíli ale žádná z nich nechtěla udávat tempo, díky čemuž se na ně dotáhl zbytek startovního pole.

To se ale vůbec nelíbilo Johaugové, která zrychlila a ihned roztrhala pole i mezi největšími adeptkami na medaili. Její náskok neustále narůstal, po jedenácti kilometrech činil více než půl minuty, deset kilometrů před cílem už více než minutu. Za reprezentační kolegyní se pustila Björgenová, která ve Falunu vyhrála sprint a štafetu, ale v distančních individuálních závodech se dosud trápila.

Vrabcová-Nývltová se po pomalejším začátku zapracovala do rychlejšího tempa po desátém kilometru, držela se kolem desáté pozice ve skupině pěti běžkyň. Ve dvou třetinách závodu měla manko na Johaugovou více než dvě minuty, na medaili kolem třiceti sekund. Tempo stupňovala, útočila na sedmé místo, ale v posledních dvou kilometrech jí došly síly. "Jsem spokojená, určitě jo. Ale trošičku mě mrzí, že šesté místo bylo tak blízko," poukázala Vrabcová-Nývltová na šestnáctisekundový odstup za Němkou Stefi Böhlerovou.

Eva Vrabcová-Nývltová: "Pro mě bylo zásadní, že mi hned na začátku soupeřky ujely a pak už nebyla šance to dojet. Mně dělalo hodně velký problém, že tam byly dlouhé sjezdy. Do kopce jsem se snažila trošičku to roztrhat, ujet, ale jak to bylo dlouhé dolů, tak nás holky zezadu dojely. Byl to boj s větrnými mlýny."

Björgenová na vítězku ztratila 52 sekund, ale Johaugová v závěru a na stadionu s vlajkou v ruce zvolnila. Její náskok byl v jednu chvíli dokonce minutu a dvacet sekund. Kallaová v souboji o bronz "utrhla" dvě soupeřky ve stoupání čtyři kilometry před cílem a vybojovala ve Falunu už čtvrtou medaili. Z volné desítky má zlato.

Mistrovství světa v klasickém lyžování ve Falunu (Švédsko):

Běh na lyžích:

Ženy - 30 km klasicky s hromadným startem:

1. Johaugová 1:24:47,0, 2. Björgenová (obě Nor.) -52,3, 3. Kallaová (Švéd.) -1:31,6, 4. Niskanenová (Fin.) -1:55,2, 5. Bleckurová (Švéd.) -2:09,3, 6. Böhlerová (Něm.) -2:36,9, 7. Saarinenová (Fin.) -2:45,2, 8. Wengová (Nor.) -2:45,7, 9. Vrabcová-Nývltová -2:52,4, 10. Östbergová (Nor.) -3:01,1, ...38. Grohová -12:33,9. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články