Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Bauer na MS nenastoupí do štafety, soustředí se na padesátku

Praha - Poprvé po 14 letech se Lukáš Bauer nejspíš nezúčastní štafety běžců na lyžích na mistrovství světa. Trenér Miroslav Petrásek nejlepšímu českému běžci vyhověl, aby se mohl ve Falunu připravit na klasickou padesátku s hromadným startem, ve které se chce pokusit útočit na stupně vítězů.

Sport
zdroj: ČT4

"Štafetu zatím plánujeme bez Lukáše Bauera, kterého tímto chceme podpořit, aby mohl dosáhnout co nejlepších výsledků v individuálních závodech," řekl Petrásek před středečním začátkem šampionátu. "O uvolnění ze štafety sám požádal. Závodní program v závěru šampionátu je nabitý a my mu chceme vyjít vstříc," řekl kouč. Sedmatřicetiletý Bauer se letos soustředí na 50 km klasicky.

Trojnásobný olympijský medailista a stříbrný z klasické patnáctky na MS v Liberci 2009 kvůli tomu oželel i oblíbenou Tour de Ski a ve Falunu plánuje jet vedle padesátky o čtyři dny dříve volnou patnáctku. Štafeta je v programu mezi tím, dva dny před padesátkou. Úplně ještě Bauerova neúčast v českém kvartetu jistá není. "Pořád samozřejmě může nastoupit. V případě, že uspěje už na patnáctce, tak s ním počítáme jako s žolíkem, kterého případně využijeme," nadhodil Petrásek možnou variantu.

Je nám líto, video expirovalo.
Petrásek: Každé umístění v desítce bude úspěch

Bauer debutoval ve štafetě na světovém šampionátu v roce 2003 ve Val di Fiemme a od té doby nechyběl v české sestavě ani jednou. Vždy byl k dispozici rovněž na olympijských hrách a podílel se na bronzu ve Vancouveru 2010. Složení štafety ve Falunu je zatím otevřené. Rozjíždět by ji měl nejspíše Aleš Razým a po něm nastoupit Martin Jakš. Na další dvě místa má trenér tři adepty - Dušana Kožíška, Jana Šraila a uvažuje, že povolá Petra Knopa. "Musel by samozřejmě prokázat výkonnost. Šanci by dostal ve skiatlonu," řekl Petrásek.

Úvodní čtvrteční sprinty klasicky pojedou Razým, Kožíšek a Bartoň, který pak pojede domů. Do skiatlonu nastoupí Jakš, Šrail a možná Knop. Sprint dvojic volně obstarají Razým s Kožíšekem a patnáctku bruslením by měli jet Bauer a Jakš. "A k nim ještě dva závodníci, které budu tlačit do štafety," doplnil Petrásek.

Pro Petráska bude ve Falunu úspěchem každé umístění do desítky. "To bude fantastický. Ještě před sezonou jsem říkal, že na to má Lukáš a u něj si pořád myslím, že do šestého místa by to bylo skvělé. I Martin by měl být ten, který bude o desítku bojovat," řekl trenér a dodal: "Bohužel pro Aleše se sezona zatím vyvíjí docela mizerně, takže u něj jakékoliv umístění do dvaceti by bylo vynikající."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články